Oceanen braken nieuwe warmterecords in 2022

De oceanen, die het merendeel van de hitte absorberen die door de klimaatopwarming wordt veroorzaakt, hebben vorig jaar nieuwe warmterecords gebroken, zo blijkt uit een studie die woensdag door een internationale ploeg van wetenschappers is gepubliceerd.

door
Belga
Leestijd 1 min.

«De oceanen blijven wereldwijd opwarmen», zo besluiten de auteurs in een artikel dat in het blad ‘Advances in atmospheric sciences’ verscheen. «De onverbiddelijke stijging van de temperaturen van de oceanen is het onvermijdelijke resultaat van een energetisch onevenwicht van de aarde, dat in de eerste plaats verband houdt met een toenemende concentratie van broeikasgassen», schrijven de 24 vorsers van onder meer Amerikaanse, Chinese en Italiaanse universiteiten.

De oceanen absorberen ruim 90 procent van de overmatige warmte van de broeikasgassen die door menselijke activiteit worden uitgestoten. «De tendens naar wereldwijde opwarming is zo regelmatig en robuust dat elk jaar records worden gevestigd», benadrukken de wetenschappers.

«Deze opwarming zal blijven duren totdat we koolstofneutraliteit bereiken en we zullen dus warmterecords blijven breken in de oceanen.»