Ongezien: Argentinië pakt derde wereldtitel na epische finale tegen Frankrijk

Argentinië heeft zich voor de derde keer tot wereldkampioen voetbal gekroond. De Zuid-Amerikanen versloegen zondag in een zinderende finale in het Qatarese Lusail titelverdediger Frankrijk na strafschoppen.

Leestijd 3 min.

Lionel Messi (23.), met een penalty, en Angel Di Maria (36.) zetten Argentinië voor de pauze op 2-0. Frankrijk kwam in de slotfase langszij dankzij twee goals van Kylian Mbappé (80., 81). In tweede verlenging scoorden opnieuw Messi (108.) en Mbappé (118.), met zijn tweede strafschop. Zo prijkte er 3-3 op het bord en moesten er penalty’s worden genomen. Daarin haalde Argentinië het met 4-2. Montiel trapte de beslissende elfmeter binnen.

Argentinië won het WK eerder in 1978 en 1986. Voor zevenvoudig Gouden Bal Messi is de wereldtitel op zijn 35e de ultieme bekroning van een fantastische carrière.

Eerste helft leek beslist

De Argentijnen, luid aangemoedigd door zowat 80.000 supporters in het volgelopen Lusailstadion, begonnen het felst. Mac Allister zette Lloris meteen aan het werk en een afgeweken schot van De Paul vloog naast. Ook een trap van Di Maria, die voor het eerst in de knock-outfase in de basis stond, miste precisie.

Halfweg de eerste helft volgde dan toch loon naar werken voor de Argentijnen. Na een fout van Ousmane Dembélé ging Di Maria tegen de grond in de zestien. De Poolse ref Marciniak legde de bal op de stip en Messi faalde niet.

Frankrijk vond maar geen antwoord op het gretige en felle spel van de Argentijnen en in de 36e minuut keek de titelverdediger al tegen een dubbele achterstand aan. Na een knappe collectieve aanval trapte Di Maria de 2-0 tegen de netten.

Didier Deschamps greep nog voor de pauze in en haalde Giroud en Dembélé naar de kant voor Thuram en Kolo Muani. Maar sterspeler Kylian Mbappé in stelling brengen, lukte niet.

De comeback van Mbappé

Les Bleus moesten na de pauze uit een ander vaatje tappen maar bleven aanvankelijk moeite hebben om gevaar te creëren tegen een meer controlerend spelend Argentinië. Emiliano Martinez kreeg nauwelijks werk op te knappen terwijl Lloris aan de overzijde wel moest tussenkomen op een schot van Alvarez.

Kylian Mbappé leek zijn dagje niet te hebben maar in de slotfase stond de PSG-aanvaller er plots wel. Eerst zette hij een strafschop om na een trekfout van Otamendi op Kolo Muani. Amper twee minuten later maakte diezelfde Mbappé zowaar gelijk met een knap vluchschot. Zo hingen de bordjes na 82 minuten weer in evenwicht.

Hattrick

In een prangende slotfase kwam Messi met een fraai schot nog dicht bij de verlossende treffer maar Lloris redde knap. Er kwamen dus verlengingen aan te pas. Daarin leek Messi de beslissing te forceren met zijn tweede treffer, in het begin van de tweede verlenging, maar tot frustratie van de Argentijnen maakte een onhoudbare Mbappé zijn hattrick vol. Kolo Muani miste nog een huizenhoge kans in de laatste minuut, al was vooral de redding van Martinez knap.

36 jaar na maradona

Voor het eerst sinds 2006, toen Italië de Fransen versloeg in de finale in Berlijn (met de beruchte kopstoot van Zidane), moesten penalty’s beslissen over de wereldtitel. Daarin scoorden Mbappé en Messi als eerste spelers voor hun land. Vervolgens misten Coman en Tchouaméni voor Frankrijk terwijl Dybala wel raak schoot. Paredes maakte er 3-1 van, Kolo Muani hield Frankrijk in de running maar Gonzalo Montiel scoorde ook de vierde Argentijnse strafschop en schonk zijn land zo, 36 jaar na het kunststukje van Diego Maradona in Mexico, een nieuwe wereldtitel.