Op half jaar tijd 35,8 ton cocaïne in beslag genomen in Antwerpse haven

In de eerste helft van 2022 is 35,8 ton cocaïne, 2,2 ton hasjiesj en 1,3 ton heroïne in beslag genomen in de haven van Antwerpen. Dat maakte minister van Financiën Vincent Van Peteghem woensdagmorgen bekend. «De cijfers zijn verontrustend. Operatie Sky heeft mooie resultaten opgeleverd maar we hebben de ketting van de drugstrafiek niet gebroken. Het feest gaat door», zegt administrateur-generaal van Douane en Accijnzen Kristian Vanderwaeren.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De inbeslagnames komen opnieuw op het niveau van 2020, voor de vondsten die volgden uit Operatie Sky. «We moeten blijven investeren in de strijd tegen drugs en de allesvernietigende gevolgen ervan», zegt Van Peteghem.

«De komende jaren wordt 70 miljoen euro geïnvesteerd in de scancapaciteit van de haven, met meer mensen en middelen voor de Douane. Het gaat om vijf nieuwe mobiele drive-through scansystemen, vijf nieuwe backscatters (een bus met een scanner die goederen in verborgen ruimtes kan detecteren) en een upgrade van de bestaande scanners. Er wordt ook een nieuw IT-netwerk uitgebouwd dat scanners verbindt en Artificiële Intelligentie ondersteunt en er worden 108 extra douaniers gerekruteerd.»

Internationale samenwerking

Panama, Ecuador, Paraguay, Colombia en Brazilië blijven de vijf belangrijkste landen van herkomst. Door internationale samenwerking met de Wereld Douane Organisatie en partners in Zuid- en Midden-Amerika kon in de eerste helft van dit jaar 28 ton cocaïne met bestemming België onderschept worden in buitenlandse havens.

«We zien hoe criminele organisaties hun methodes blijven aanpassen. Zo werden in de eerste helft van dit jaar meer vondsten geregistreerd van cocaïne verstopt in de constructie van de containers. We zien ook dat Europa voor de drugscriminelen interessanter is dan de Verenigde Staten. De Colombiaanse kartels moeten voor invoer in de VS samenwerken met de Mexicaanse kartels en ze krijgen een betere prijs in Europa», stelt administrateur-generaal Vanderwaeren.