Ophef op Twitter nadat Anuna De Wever Gert Verhulst een «oude witte hetero man» noemt

Twitter staat al sinds gisteren op stelten. Eerst door een interview met Gert Verhulst dat in De Morgen verscheen, waarin hij de klimaatmarsen van activiste Anuna De Wever «een vergiftigd geschenk voor Groen» noemde. Vandaag is het dan weer Anuna De Wever die reacties uitlokt bij verschillende politici. De aanleiding is een tweet waarin ze zich opwindt over «oude, witte hetero mannen die een mening geven over zaken waarover ze totaal geen kennis hebben.»

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

De Twitterhetze werd in gang gezet nadat gisterenochtend een interview in De Morgen verscheen met ‘Studio 100’-gezicht Gert Verhulst. Daarin had hij het niet enkel over zijn realityshow ‘De Verhulstjes’, maar ook over het politieke landschap en klimaatverandering: «Anuna De Wever heeft Groen kaalgeplukt, bij de vorige verkiezingen. Haar klimaatmarsen waren overdreven, een vergiftigd geschenk voor die partij.»

Daarnaast wil de ‘Studio 100’-oprichter meer positieve boodschappen over het klimaat: «Neem nu het grondwaterpeil: elk jaar in april begint dat gezeur - 'Als het tot eind augustus niet regent, dan zitten we met een probleem.' Tja, uiteraard. Maar een paar maanden later hebben we een zomer met alleen maar regen, iedereen spoelt weg. Wat heb ik aan die doemberichten?»

Oude witte hetero man

Anuna De Wever, de oprichtster van ‘Youth For Climate’, liet die opmerking niet zomaar passeren. Op Twitter schreef ze: «Een oude witte hetero man die de klimaatcrisis compleet minimaliseert en een mening geeft over iets waar hij totaal géén kennis over heeft. What else is new?» Ze voegde er nog een emoji aan toe dat met zijn ogen rolt.

Dat schoot in het verkeerde keelgat bij heel wat politici, journalisten en twitteraars. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) roept op om te «stoppen met de mening van een persoon te herleiden tot leeftijd, huidskleur, geaardheid en geslacht.»

Partijvoorzitter voor Open Vld Egbert Lachaert geeft dan weer de tip aan Anuna dat ze beter focust op het inhoudelijk debat, en hij excuseert zich met een knipoog voor het feit dat de tip van «een witte hetero man» komt.

Ondervoorzitter Lorin Parys (N-VA) waarschuwt tot slot voor «woke waanzin» en vraagt zich af of ze het «niet eens met wàt hij zegt of màg hij het niet zeggen omdat hij niet jong, trans en gekleurd is?»

Ook Gert Verhulst in opspraak

Het interview met Gert Verhulst liet de afgelopen dagen al veel stof opwaaien. Zo opperde Verhulst dat «Vlaams Belang moet kunnen meebesturen» en klaagde hij ook dat «als het niet over mannen gaat die niets mankeren, je tegenwoordig toch niets meer mag zeggen.»

Tot slot werd hij ook beschuldigd van «wereldvreemdheid» omdat hij de prijs van een ballon in Plopsaland verdedigde: die kosten er 8 euro. «Geloof me, in vergelijking met alle andere grote parken in de wereld mag u blij zijn met 8 euro voor die ballon. Alles kost geld. Als u een laag inkomen hebt en u wilt een nieuwe Mercedes, is dat ook lastig», zei de tv-presentator daarover.