Ophef over Oekraïense EK-truitjes: «Dit zal voor geweld zorgen»

Het EK-voetbal is nog niet begonnen en er is al controverse. De voetbalshirts van het Oekraïense elftal zetten namelijk kwaad bloed bij Rusland. Op de truitjes staat de omtrek van de landsgrenzen, maar Oekraïne heeft daar ook de door Rusland geannexeerde Krim bijgerekend. En dat zint de Russen totaal niet.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

De nieuwste voetbalshirts van de Oekraïense ploeg hebben een politieke rel met Rusland veroorzaakt. Op de truitjes in de Oekraïense kleuren staan midden op de borstkas de contouren van de landgrenzen, maar ook de Krim staat er duidelijk bij op. Dat ligt net heel gevoelig bij de Russen. Sinds 2014 hoort de Krim na een omstreden referendum bij Rusland, maar Oekraïne blijft volhouden dat Rusland het schiereiland illegaal annexeerde en stelt dat het nog onder Oekraïens gezag valt. Oekraïne krijgt daarin overigens gelijk van het merendeel van de VN-lidstaten en de NAVO. Naast de Krim rekende Oekraïne bovendien nog twee politiek gevoelige regio’s bij de landsomtrek op de truitjes: Donetsk en Lugansk, gecontroleerd door pro-Russische groepen en onderwerp van een afscheidingsconflict.

Truitjes verbieden

Het conflict over de Krim sleept al jaren aan tussen de buurlanden en laait af en toe op. Terwijl de voorzitter van de Oekraïense voetbalbond Andrii Pavelko stelt dat het silhouet de spelers «kracht zal geven, omdat zij zich inzetten voor heel Oekraïne», zijn de Oekraïense tenues voor Rusland niets meer dan een nieuwe provocatie. De Russen willen dat de UEFA de truitjes verbiedt, want volgens hen overtreedt het design de regel die bepaalt welke vlaggen en symbolen er toegelaten zijn op het EK.

«Als ze de truitjes zullen gebruiken, zal dat voor geweld zorgen», reageerde de Russische politicus Dmitri Svysjtsjov scherp in Russische media. «Waarom zou je op het EK jouw politieke standpunten willen tonen? Zoiets hoeft niet op een voetbalveld gebeuren. De UEFA moet de shirts meteen verbieden.»