Opnieuw trekken duizenden mensen door Brussel in betoging tegen coronamaatregelen

Enkele duizenden mensen trekken zondag door Brussel voor een nieuwe betoging tegen de coronamaatregelen, tegen het Covid Safe Ticket en tegen de verplichte vaccinatie. De vorige grote betoging tegen het Covid Safe Ticket, op 21 november, trok volgens de politie 35.000 deelnemers en werd ontsierd door relletjes. De betogers hopen dat vandaag alles rustig blijft, maar de politie is op alles voorbereid. Van bij de start van de betoging is de sfeer behoorlijk grimmig te noemen.

door
Belga
Leestijd 2 min.

«We willen een democratische aanpak van deze crisis, geen dictatoriale», klinkt het bij de organisatoren. «De maatregelen die nu genomen worden, zoals het Covid Safe Ticket, zijn in strijd met onze fundamentele rechten en discrimineren. Het virus wordt niet onder controle gebracht, wel de bevolking.»

Minstens een deel van de deelnemers aan de betoging is zelf al gevaccineerd maar dat verhindert hen er niet van toch mee te stappen.

«Verplichting onaanvaardbaar»

«De vaccins zijn niet het probleem, wel dat men eraan denkt die verplicht te maken», zeggen zij. «Of het nu voor het zorgpersoneel is, of voor de gehele bevolking, een dergelijke verplichting gaat in tegen de vrijheid en is onaanvaardbaar.»

Aan het hoofd van de betoging lopen delegaties van brandweerlui en zorgpersoneel, die zich verzetten tegen de vaccinatieplicht.

Andere betogers verzetten zich dan weer wel tegen de vaccins en hebben het over een grootschalig genetisch experiment. Zowel de overheid als de media zijn het mikpunt van kritiek, wantrouwen en soms nauwelijks verhulde agressiviteit.

Tunnels gesloten

Door de betoging zijn in Brussel zondagmiddag verschillende tunnels gesloten. «Wegens een betoging zijn de Rogiertunnel, Kruidtuintunnel, Madoutunnel, Kunst-Wettunnel en de Troontunnel gesloten in beide richtingen», meldt Brussel Mobiliteit op Twitter. Ook de Jubelparktunnel richting centrum is gesloten, klinkt het.