Pedofiliehandboeken worden expliciet strafbaar

Het vervaardigen, bezitten en verspreiden van pedofiliehandboeken met tips om kinderen te misbruiken, bewijsmateriaal te verwijderen en de politie te omzeilen wordt strafbaar. Dat meldt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), die dit heeft opgenomen in het ontwerp van nieuw Strafwetboek. Er zullen straffen gelden van 3 tot 5 jaar.

door
Belga
Leestijd 2 min.

«Pedofiliehandboeken zijn weerzinwekkend. Ze zetten aan tot kindermisbruik en maken kinderen extra kwetsbaar. Hier moet bijgevolg streng tegen opgetreden worden. Meestal is er al sprake van een ander misdrijf indien deze handboeken ontdekt worden en kan Justitie vervolgen. Toch bestaat de kans op een vrijspraak indien deze pedofiliehandboeken op een zodanig subtiele en omfloerste wijze worden geformuleerd. Dat mensen die zich met zo’n verderfelijke praktijken inlaten toch vrijuit zouden kunnen gaan, is onaanvaardbaar. Daarom voorzien we een nieuwe strafbaarstelling in het nieuw Strafwetboek.»

Ruime omschrijving

Het nieuwe artikel in het wetsontwerp maakt ten eerste het vervaardigen en verspreiden van inhoud die bedoeld is om het plegen van seksueel misbruik ten aanzien van een minderjarige te bevorderen, strafbaar. Er werd een ruime omschrijving gehanteerd om ervoor te zorgen dat misbruikhandboeken niet telkens aangepast worden om buiten de jurisdictie te vallen. Ook het bezitten en het verwerven van deze inhoud is strafbaar. Zowel vervaardigen, verspreiden, bezitten en verwerven van deze handboeken worden bestraft met 3 tot 5 jaar gevangenisstraf of een behandeling onder vrijheidsberoving van 2 tot 4 jaar.

Wie zich louter toegang verschaft tot deze inhoud door middel van informatie- en communicatietechnologie riskeert 6 maanden tot 3 jaar gevangenisstraf, een behandeling onder vrijheidsberoving van 6 maanden tot maximum 2 jaar, een straf onder elektronisch toezicht, een werkstraf of een probatiestraf.

In het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland is het bezitten en verspreiden van deze handboeken reeds strafbaar. In Nederland werkt de minister van Justitie aan een wetsontwerp hieromtrent. Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) werkt aan een Europees verbod op pedofiliehandboeken.