Pilootproject met lokale vaccinatie in vier Brusselse medische centra

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie start donderdag een pilootproject waarbij mensen zich lokaal in vier medische centra kunnen laten vaccineren na het maken van een afspraak. De test zal zes weken duren in deelnemende medische centra in de gemeenten Brussel, Laken, Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

In het Brussels gewest vormt de vaccinatie door de eerstelijnszorg een belangrijke aanvulling op de algemene vaccinatiestrategie. Het helpt de plaatselijke vaccinatiegraad te verhogen in de gemeenten die de meeste moeilijkheden ondervinden om bepaalde doelgroepen te bereiken en een hoge vaccinatiegraad te bereiken.

De patiënten die zich toch willen vaccineren, maar niet naar de grote vaccinatiecentra willen, kunnen zich nu lokaal aanmelden in de medische centra. Daar kunnen ze vlot een afspraak vastleggen. Het zijn de medische centra zelf die de vaccins bestellen en vervolgens op afspraak zullen gaan ophalen bij de HUB Kruidtuin. Er worden de nodige voorzieningen getroffen om te garanderen dat de ontdooiing wordt gerespecteerd en de flacons conform zijn.

De medische centra zullen ook moeten instaan voor de toediening van de tweede dosis van de patiënt, ofwel binnen hun eigen centrum, ofwel in een van de vaccinatiecentra.

Brusselaars van 65 of ouder kunnen zich sinds 14 juni al zonder afspraak laten vaccineren in een Brussels vaccinatiecentrum naar keuze. Daarnaast maakte de GGC afgelopen week bekend dat het in het vaccinatiecentrum van Sint-Pieters-Woluwe twee nocturnes organiseert waar 41-plussers zonder afspraak terecht kunnen voor het vaccin van Johnson & Johnson, waarvan maar één prik nodig is. De eerste vond plaats op woensdag 16 juni van 17.30 tot 19.30 uur. Vrijdag 18 juni van 18.30 tot 20.30 uur volgt de tweede nocturne.