Plastic- en chemische vervuiling heeft grenzen van planeet overschreden: «Dringende maatregelen nodig»

De enorme hoeveelheden plastic en chemische producten die door de mensheid worden gemaakt, overschrijden de grenzen van de planeet. Er moet dringend nagedacht worden over productieplafond, hebben wetenschappers voor het eerst geconcludeerd in een nieuwe studie.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Met een cocktail van 350.000 synthetische stoffen uitgevonden door de mens, waarvan aanzienlijke hoeveelheden in de atmosfeer terechtkomen of rechtstreeks of onrechtstreeks in het milieu, «zijn de gevolgen die we beginnen te zien groot genoeg om de kritieke functies van de planeet aarde en haar ecosystemen aan te tasten», zegt Bethanie Carney Almroth, mede-auteur van de studie van het onderzoekscentrum Stockholm Resilience Centre, in een interview met het Franse nieuwsagentschap AFP.

De studie komt er in de aanloop naar onderhandelingen over plasticvervuiling van de Verenigde Naties eind deze maand in Nairobi. Vanwege de omvang van het probleem dringen wetenschappers aan op radicale oplossingen, zoals een maximale productiebeperking.

Productie verdubbeld sinds 2000

Slechts tien procent van het plastic wereldwijd wordt gerecycleerd, hoewel de productie sinds 2000 is verdubbeld en momenteel 367 miljoen ton per jaar bedraagt. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat er momenteel vier keer meer plastic op aarde is dan de biomassa van alle levende dieren samengeteld.

Het Stockholm Resilience Centre voert enkele jaren referentie-onderzoeken uit naar de ‘wereldwijde grenzen’ in negen domeinen, zoals klimaatverandering, zoetwatergebruik en verzuring van de oceanen. Het doel is vast te stellen of de mensheid zich in een duurzame ‘veilige ruimte’ bevindt, dan wel of de grenzen worden overschreden en de toekomst van de planeet in gevaar wordt gebracht.

Volgens de veertien coauteurs van de studie «hebben we nog tijd om de situatie te keren, maar zijn er dringende en ambitieuze maatregelen op wereldniveau nodig».