Politie onderzoekt projectie op Anne Frank Huis: «Onversneden antisemitisme»

De Nederlandse politie onderzoekt een tekst die «onlangs» zou zijn geprojecteerd op het Anne Frank Huis in Amsterdam, meldt een woordvoerder. Beelden hiervan doken op via een rechts-extremistisch Telegramkanaal. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema noemt de projectie van een tekst op het Anne Frank Huis «onversneden antisemitisme» en «een aanval op Anne Franks nalatenschap». De Anne Frank Stichting heeft aangifte gedaan van de projectie.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgens de stichting was de tekst maandagavond enkele minuten te zien. De tekst, waarin Anne Frank in relatie wordt gebracht met een balpen, is onderdeel van een complottheorie die beschrijft dat ze haar dagboek niet zelf zou hebben geschreven. Het soort pen waarmee het dagboek zou zijn geschreven, is volgens de complotdenkers pas na de oorlog in gebruik geraakt.

De tekst luidde «Anne Frank is uitvinder van de balpen». De politie meldt «ermee bezig» te zijn en kan op een later moment meer vertellen. Het is nog niet nader te duiden wanneer de actie precies zou zijn uitgevoerd.

Reactie burgemeester

«De projectie verwijst naar een complottheorie over ontkenning van de Holocaust», aldus Halsema. «Ik ben geschokt en woedend over deze laffe, verwerpelijke daad», zegt de burgemeester. «Uitermate lafhartig en pijnlijk, voor de overlevenden, de nabestaanden van de slachtoffers van de Holocaust, de hele Joodse gemeenschap en iedereen die weet waartoe haat, racisme en intolerantie leiden.»

Halsema hoopt dat de daders snel worden opgespoord. «De nagedachtenis van Anne Frank mag niet bezoedeld worden door stuitende kwaadaardigheid van extremisten.»

Nazisme in opmars

Eerder werden al extremistische boodschappen geprojecteerd op de Erasmusbrug in Rotterdam en op een gebouw van de UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) in Venlo. In Rotterdam ging het om «Vrolijk Blank 2023» en de uit het Engels vertaalde zin: «We moeten het bestaan van ons volk en de toekomst van witte kinderen verzekeren». Die zin is ook wel bekend onder de afkorting ‘14 words’, een tekst van een Amerikaanse neonazi.