Robot Daisy ontmantelt elke 18 seconden een kapotte iPhone

Jaarlijks verkoopt Apple 200 miljoen iPhones, maar wat gebeurt er met al die kapotte toestellen? Apple heeft twee robots ontworpen die verschillende materialen uit de gsm’s halen om ze nadien te hergebruiken.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Wereldwijd bestaan er twee Daisy’s: één in Texas en één in Breda. Deze robots hebben vijf armen en ontmantelen de verschillende onderdelen van een iPhone. Om bijvoorbeeld de batterij eruit te halen, slaan ze de iPhone hard tegen de muur. Nadien wordt er koude lucht in de gsm geblazen zodat het plaksel waar de batterij aan vasthing verdwijnt.

23 toestellen

Robot Daisy is in staat om liefst 23 soorten iPhones te herkennen (vanaf de iPhone 5) en zorgvuldig te demonteren. Een gsm ontmantelen duurt slechts 18 seconden. De voorloper van Daisy deed daar in 2014 nog 12 minuten over.

In 2017 maakte Apple bekend dat het al haar gadgets wil maken van volledig gerecycleerde materialen. Daar is het bedrijf vandaag nog niet. De robots zijn in staat om jaarlijks 1,2 miljoen iPhones te ontmantelen, maar het is niet duidelijk hoeveel het bedrijf er daadwerkelijk demonteert.