Rolls Royce van Freddie Mercury wordt voor Oekraïne geveild

De Rolls Royce waarin Queen-frontman Freddie Mercury jarenlang rondreed in Londen wordt op 5 november geveild. De opbrengst gaat naar de Superhumans of Ukraine-stichting, die fondsen inzamelt voor de bouw van een nieuw ziekenhuis in de West-Oekraïense stad Lviv. Dat meldt RM Sotheby’s, een veilinghuis gespecialiseerd in auto’s.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Mercury kocht de 1974 Rolls Royce Silver Shadow in 1979, en liet er zich tot zijn dood in 1991 in rondrijden - zelf had hij geen rijbewijs. Voor de ondertekening van een belangrijk contract overtuigde Mercury zijn medebandleden om voor de ondertekening met z’n allen in de auto te gaan zitten, getuigt Jim Beach, jarenlang de manager van de groep.

Bij het dossier dat samen met de auto verkocht wordt zitten ook facturen voor onderhoud, op naam van Mercury.

Oekraïense celebrity

Na zijn dood kwam de luxe-auto in bezit van de zus van de Queen-zanger, tot zij de auto in 2013 verkocht. Op een veiling bracht de auto toen 74.600 Britse pond op, zes keer meer dan op voorhand geschat. Out Magazine berichtte destijds dat de Oekraïense celebrity Andri Danylko, beter bekend als Vjerka Serdjoetsjka, de auto toen kocht. In 2007 nam ze deel aan het Eurovisiesongfestival voor Oekraïne.

Danylko heeft publiek nog niets gezegd over de veiling, maar staat wel bekend als een tegenstander van de Russische invasie.