Ruim 20 procent meer vastgoed verkocht in eerste negen maanden

Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar werden er ruim 20 procent (+21,3 procent in Vlaanderen) meer huizen en appartementen verkocht dan in dezelfde periode in 2020. Dat blijkt uit de jongste Notarisbarometer. Ook tegenover recordjaar 2019 was er nog altijd een toename met 16,2 procent. «De vastgoedactiviteit blijft hoog. Kopers waren vooral actief in Vlaanderen en in Wallonië», klinkt het.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Volgens Bart van Opstal van de Notarisfederatie is de kans groot dat 2021 een nieuw recordjaar wordt. Al blijft het nog afwachten wat het effect zal zijn van de aangekondigde wijziging van de registratierechten in Vlaanderen. Die verlagen vanaf begin volgend jaar fors voor de eigen woning, maar stijgen voor een tweede verblijf. «Momenteel zien we een gemengd beeld: sommige kopers dringen aan op uitstel van de transactie, terwijl investeerders juist wel nog dit jaar hun aankoop willen afronden.» De impact blijft vooralsnog beperkt en dus is de kans groot dat 2021 het drukste jaar ooit wordt voor de Belgische vastgoedmarkt.

Ook prijzen stijgen

Ook op het vlak van de vastgoedprijzen is er nog geen sprake van afkoeling. Gemiddeld ligt de prijs van een huis nu 6,6 procent hoger dan vorig jaar, van een appartement 4,9 procent (3,4 procent in Vlaanderen). Op vijf jaar tijd werden huizen meer dan een kwart duurder en appartementen meer dan een vijfde, leert de Notarisbarometer.