Ryanair sluit basis op Brussels Airport tijdens winter

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair sluit haar basis op Brussels Airport komende winter. Dat is woensdagochtend aangekondigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad, zo werd van de christelijke vakbond vernomen. De beslissing van de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair om haar basis op Brussels Airport tijdens de winter te sluiten, is het gevolg van «verhoogde kosten en taksen», klinkt het in een persbericht.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ryanair haalt dus de twee vliegtuigen die op Zaventem gestationeerd zijn, tijdelijk weg vanaf eind oktober. De vluchten die met die toestellen werden uitgevoerd, een tiental per dag, worden geschrapt. De directie heeft volgens vakbondsman Hans Elsen van ACV Puls beloofd dat er voor de betrokken personeelsleden - een tachtigtal, aldus Elsen, piloten en cabinepersoneel - een oplossing zal worden gezocht. In maart zouden de toestellen terugkeren.

Ryanair voert in totaal een dertigtal vluchten uit per dag op Brussels Airport. De tien vluchten die geschrapt worden, zijn die die worden uitgevoerd met in België gevestigde vliegtuigen en crew. De overige vluchten worden uitgevoerd met vliegtuigen die elders gebaseerd zijn. Die vluchten gaan wel door. Op de luchthaven van Charleroi, waar Ryanair een vijftiental vliegtuigen gebaseerd heeft, verandert er niets, zegt ACV.

O’Leary wijst naar vliegtaks

In het persbericht verwijst topman Michael O’Leary naar hogere tarieven op Brussels Airport en de Belgische vliegtaks, die in april werd ingevoerd. «We zullen blijven groeien op andere Europese luchthavens die begrijpen dat lagere luchthaventarieven noodzakelijk zijn voor het herstel van het vliegverkeer na corona», luidt het.

De betrokken piloten, stewards en stewardessen zullen volgens Ryanair elders binnen de groep aan de slag kunnen, onder meer op de luchthaven van Charleroi. Ryanair behoudt er de basis.

De Ierse maatschappij blijft wel op Brussels Airport actief. Ze zal tijdens het winterseizoen op twaalf bestemmingen blijven vliegen, maar dan met vliegtuigen en crew die in het buitenland gebaseerd zijn.

België

meer België

Spotlight

meer Spotlight