Schade natuurrampen loopt op tot 250 miljard dollar in 2021

Orkaangeweld in de VS en overstromingen in Europa maken van 2021 een van de duurste jaren ooit voor verzekeraars van natuurrampen. Dat becijferde de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re. De herverzekeraar raamt de schade - zowel verzekerd als onverzekerd - op 250 miljard dollar. Dat is bijna een kwart meer dan in 2020.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De factuur voor verzekeraars loopt op tot 105 miljard dollar, of 17 procent meer dan een jaar geleden. Het maakt van 2021 het op drie na duurste jaar voor verzekeraars sinds in 1970 werd begonnen met het ramen van natuurschade.

De orkaan Ida in de VS was de ramp met de grootste factuur. Swiss Re schat de verzekerde schade op 30 à 32 miljard dollar. In de VS zorgde ook winterstorm Uri voor 15 miljard dollar schade.

Duurste natuurramp sinds 1970

In Europa zorgde de watersnood begin juli in België, Duitsland en andere landen voor de grootste factuur, met een geraamde verzekerde schade van 13 miljard dollar. De economische schade liep volgens de herverzekeraar echter op tot meer dan 40 miljard dollar. Dat maakt de watersnood deze zomer de duurste natuurramp in Europa sinds 1970.

Schade door de coronacrisis is niet opgenomen in de studie.