Schaduw over olympisch succes: «3x3 Lions organiseerden fictieve toernooien om aan olympisch ticket te geraken»

Om te mogen deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen hebben de 3x3 Lions fictieve basketbaltoernooien georganiseerd. Dat bericht de De Standaard woensdag op basis van informatie waar de krant de hand op kon leggen. Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) zegt niet op de hoogte te zijn van de mogelijke fraude

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgens die informatie organiseerden de 3x3 Lions tussen 31 augustus 2019 en 30 oktober 2019 fictieve toernooien om punten te sprokkelen, zodat België hoger op de wereldranglijst kwam te staan. Door die hogere positie maakten ze meer kans om te kunnen deelnemen aan de kwalificatietoernooien in Graz en Debrecen. In totaal zou het gaan om 27 toernooien die werden ingegeven op de website van de internationale basketfederatie Fiba, maar die volgens De Standaard nooit hebben plaatsgevonden. Het gaat om lokale toernooien waar telkens acht ploegen (48 spelers) gespeeld zouden hebben.

Een expert in het 3x3-basket, die vanwege het delicate karakter van het dossier anoniem wil blijven, berekende op vraag van De Standaard dat België zonder die 27 toernooien zeker niet in Tokio had gestaan. «Als het klopt dat die wedstrijden niet hebben plaatsgevonden, gaat het om grootschalige fraude waarbij de integriteit van het 3x3-basket op het spel staat», zegt hij.

Hoeveel punten de Belgen met de fictieve wedstrijden verzameld zouden hebben, is echter onduidelijk. De kwalificatie gebeurde op basis van een complexe berekening. Bovendien is het puntensysteem vandaag gewijzigd, wat het nog moeilijker maakt om eventuele fraude te achterhalen.

BOIC: «Geen weet van fraude, we wachten af»

«Het BOIC heeft op dit moment op geen enkele manier weet van frauduleuze praktijken», reageert BOIC-woordvoerder Matthias Van Baelen woensdag aan Belga. «We bekijken deze zaak intern en wachten voorlopig af.» «Het is een heel complexe situatie, onder meer door dat gewijzigd puntensysteem», onderstreept Van Baelen. «Hoe dan ook ligt de verantwoordelijkheid om eventuele fraude te onderzoeken bij FIBA.»

Met Nick Celis, de bezieler van het 3x3-project, zal het BOIC (voorlopig) geen contact opnemen. «We gaan dit eerst bekijken met de basketbalfederatie. Zij zijn het eerste aanspreekpunt naar atleten toe», legt Van Baelen uit.

De 3x3 Lions waren in Tokio een van de verrassingen binnen Team Belgium. Met een vierde plaats grepen ze net naast een medaille. «Wat er ook mag zijn van het verhaal, en ik benadruk daarbij nogmaals dat we op dit moment geen weet hebben van mogelijke fraude, de basketmannen hebben een vierde plaats gehaald», zegt Van Baelen. «Op sportieve gronden hadden ze dus hun plaats, dat is gebleken uit de resultaten.»