Scholieren mogen mondmasker na zomer thuis laten

Volgend schooljaar zullen mondmaskers waarschijnlijk niet langer verplicht zijn in het onderwijs. De onderwijspartners gaan ervan uit dat er in september «zonder bijzondere coronamaatregelen» kan worden gestart. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Weyts hield donderdagmiddag een overleg met virologen en vertegenwoordigers van onder meer de onderwijskoepels, de vakbonden en de CLB’s. Ze wilden de krijtlijnen vastleggen voor het komende schooljaar, nu de coronapandemie in kracht afneemt en de vaccinatiecampagne vordert. Na afloop had Weyts het over «positieve perspectieven», zowel op korte als op iets langere termijn.

Mondmaskerpauzes

Zo komen er nu al «mondmaskerpauzes», ook in het secundair onderwijs. Mondmaskers zijn in de buitenlucht niet meer nodig zolang «intense fysieke contacten vermeden worden» en ook bij het sporten mogen de leerlingen ze afzetten. De mondmaskers nu al aan de kant leggen, zien de onderwijspartners echter niet zitten.

Zonder maatregelen

Vanaf september lijkt het er wel op dat de mondmaskerplicht volledig zal verdwijnen. «De onderwijspartners gaan ervan uit dat het volgende schooljaar kan starten zonder bijzondere coronamaatregelen», klinkt het. Dat betekent ook dat alle leerlingen weer voltijds naar school zouden kunnen gaan. «Er zal in de volwassen bevolking een hoge vaccinatiegraad bereikt zijn, met sterk dalende besmettingen als gevolg. Dat laat toe om ook binnen het onderwijs terug te keren naar een meer normale situatie.»

Beslissing valt in augustus

De voorwaarde voor een normale start van het schooljaar is dus wel dat de coronacijfers en de vaccinatiecampagne gunstig blijven evolueren. Midden augustus hakken de onderwijspartners definitief de knoop door.