«Slechts drie procent van kantoorpersoneel wil volledig terug naar kantoor»

Slechts 3 procent van het kantoorpersoneel over de hele wereld wil vijf dagen per week terug naar kantoor. Dat blijkt uit een peiling van consultant Advanced Workplace Associates. Uit de peiling blijkt ook dat werknemers ontslag dreigen te nemen als hun bazen hen dwingen om fulltime terug te keren naar kantoor.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Maar liefst 86 procent van het kantoorpersoneel wil minstens twee dagen per week vanuit huis blijven werken, zei het adviesbureau na een enquête onder bijna 10.000 mensen over de hele wereld, waaronder werknemers in de sectoren financiën, technologie en energie. Alle leeftijdsgroepen hadden dezelfde mening, voegde het bureau eraan toe. Werknemers gaven aan de voorkeur te geven om op dinsdag, woensdag en donderdag naar kantoor te gaan.

Veel grote banken zoals Citigroup, HSBC en NatWest Group geven aan dat het personeel ook in de toekomst voor een groot deel thuis kan blijven werken na twee jaar van lockdowns. Sommige fintechbedrijven als Revolut en Eigen Technologies laten hun personeel zelfs volledig op afstand werken.

Flexibiliteit een blijvertje

«Werkgevers moeten beseffen dat de geest uit de fles is», zegt Andrew Mawson, algemeen directeur van Advanced Workplace Associates. «Werknemers hebben gezien dat flexibiliteit kan werken en werkgevers die niet gevoelig zijn voor de behoeften van hun personeel, zullen daar de gevolgen van ondervinden.»

NatWest Group verwacht dat ongeveer 87% van zijn 60.000 medewerkers het werk op de langere termijn zal verdelen tussen thuis en kantoor. Op dit moment werken ongeveer 10.000 medewerkers, onder wie traders en het personeel in de filialen en datacenters, nog steeds volledig op kantoor, zei Sam Bowerman, een van de personeelsdirecteuren van de bank, in een interview eerder deze maand.

«We willen voorkomen dat we het personeel verplichten om een bepaald aantal dagen per week naar kantoor te komen. Tot nu toe hebben we geen impact gezien op de productiviteit en de flexibiliteit heeft veel goodwill bij het personeel opgeleverd», aldus Bowerman.