Somers wil vrijwilligerskorps in iedere Vlaamse gemeente

Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) staat erg positief tegenover het vrijwilligerskorps in Lubbeek. Dat heeft hij donderdag tijdens een bezoek aan het korps gezegd. De minister wil vrijwilligerskorpsen zoals dat van Lubbeek promoten in Vlaanderen, bijvoorbeeld via een ’best practices’-lijst.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Eind oktober 2022 werd in Lubbeek het vrijwilligerskorps officieel opgericht. De ongeveer 1.200 jongeren tussen 18 en 25 jaar oud kregen allemaal een brief in de bus met de vraag zich aan te sluiten. Een dertig- à veertigtal jongeren ging in op de vraag. Ze krijgen op dit moment opleidingen in onder meer EHBO, brandpreventie en psychosociale ondersteuning. Eind december werden ze een eerste keer ingezet. Toen de gemeente kampte met een watertekort, hielpen de vrijwilligers met het uitdelen van waterzakjes.

«Prikkelend idee»

«Het is een prikkelend en creatief idee», vindt minister Somers. «Er zijn heel wat mensen die zich willen engageren. Als gemeente kan je hen een platform aanbieden, breng je hen vaardigheden bij en geef je inzicht in de werking van je bestuur.»

Somers geeft het voorbeeld van fietspaden in de winter: om die ijsvrij te maken, hebben uitvoerende gemeentelijke diensten op korte tijd veel volk nodig. «Als je dan een beroep kan doen op een aantal vrijwilligers, kan er in een landelijke gemeente snel worden gewerkt.»

Ook in Vlaanderen

De minister wil het idee uitdragen naar andere Vlaamse gemeenten, bijvoorbeeld via infodagen, proefprojecten of best practices. «Zo kunnen steden en gemeenten op hun eigen maat zelf iets op poten zetten.» Somers is alvast geïnteresseerd om een dergelijk korps in Mechelen, waar hij titelvoerend burgemeester is, uit te bouwen.

Lubbeek wil de groep van veertigtal jongeren de komende jaren uitbreiden tot honderd à honderdvijftig. Ook mensen ouder dan 25 mogen instappen. Volgend jaar organiseert de gemeente een nieuw opleidingstraject voor geïnteresseerden.