Standbeeld ’De Frieteters’ brengt ode aan de friet (foto’s)

In Brugge is een nieuw standbeeld te bewonderen aan de voet van het Belfort: ’De Frieteters’ brengt ode aan de Belgische frietcultuur. Het standbeeld werd zondag plechtig onthuld. «Onze frietcultuur behoort tot ons cultureel erfgoed», zei Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het standbeeld, een man die op een bankje een pak frieten eet, vormt een herkenbaar tafereel voor veel Belgen. ’De Frieteters’ nodigt voorbijgangers uit om hun frieten samen met hem op te eten, een selfie te nemen of een frietje te stelen uit zijn puntzak.

De onthulling van het beeld vormt het startschot van de 22ste editie van de Week van de Friet, een initiatief van VLAM, Navefri en Belgapom. «Onze frietjes zijn onze nationale trots en verdienen het om minstens één keer per jaar extra in de kijker te worden gezet», zegt Liliane Driesen van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). «Met de Week van de Friet willen we iedereen laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van de frituur.»

Patatjesclub

Naast minister Crevits waren zondagochtend ook Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) en prins Laurent aanwezig. Die laatste is net als Stromae, Herr Seele, Stan Van Samang, Urbanus en Manneken Pis lid van de Orde van de Gulden Puntzak. De Brugse beiaardier Wim Berteloot bracht een aangepast optreden met het frietlied, ’Patatjes’ van Samson en Gert en ’Friet Met Mayonaise’ van Mike Vincent. Het standbeeld blijft een jaar lang op de Brugse markt staan.