Sterrenkijkdagen in Vlaanderen: Hier kan je dit weekend naar de sterren turen

Met een beetje geluk kan je dit weekend heel wat sterren bezichtigen. Op 12 en 13 november organiseert de Vereniging Voor Sterrenkunde (VVS) namelijk de sterrenkijkdagen. In 28 kijkposten in Vlaanderen kunnen belangstellenden door grote en kleine telescopen naar de planeten en de sterren turen. Het jaarlijkse evenement staat dit jaar in het teken van de sterrenbeelden.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

«Zolang de mens op de aarde rondloopt, heeft hij vol verwondering naar de sterrenhemel gekeken. Men trok denkbeeldige lijnen tussen de sterren en maakte zo figuren. Bij deze figuren werden er verhalen verzonnen. Zodra de telescoop uitgevonden werd, gaf de sterrenhemel meer en meer van haar geheimen prijs. Tijdens de sterrenkijkdagen krijgen bezoekers de kans om beide aspecten te ervaren», meldt de vzw dinsdag.

Weer of geen weer

Dankzij de medewerking van volkssterrenwachten, sterrenkundige clubs en individuele amateur-astronomen, kan iedereen tijdens de sterrenkijkdagen de geheimen van de sterrenhemel ontdekken. Elke bezoeker ontvangt de informatiebrochure «De Sterrenkijkkrant», met algemene sterrenkundige informatie, en een sterrenkaart. Indien het weer tegenzit, is op de meeste plaatsen een ruim aanbod aan vervangingsprogramma’s voorzien.

De adressen van de waarnemingsposten en meer info is te vinden op www.sterrenkijkdagen.be