Steven Van Gucht ongerust over coronacijfers: «Vaccinatie alleen is momenteel onvoldoende»

De coronasituatie in ons land is zorgwekkend, in die mate dat de vaccins alleen niet genoeg zijn om de epidemie onder controle te krijgen. Dat laat viroloog Steven Van Gucht weten.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Zowat alle coronacijfers blijven genadeloos stijgen. Qua gemiddeld aantal besmettingen zaten er deze week al dagen tussen van 10.000 tot 15.000 besmettingen. Maar belangrijker: deze week werden er dagelijks gemiddeld 201 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Volgens Steven Van Gucht gaat dat er de komende weken niet op beteren. «Volgende week zal dat aantal waarschijnlijk stijgen tussen een 250 à 350 opnames per dag, na dat weekend wordt het aantal dagelijkse opnames geschat op meer dan 500», vertelt hij in De Standaard.

Boosterprik werpt vruchten af

Gelukkig stijgt het gemiddeld aantal overlijdens van 22 overlijdens per dag niet mee. Dat heeft te maken met de woonzorgcentra, waar heel wat oudere mensen hun derde prik al gekregen hebben. «De hoge vaccinatiegraad en de boosterprik bewijzen hier hun nut», aldus Van Gucht.

Nieuwe maatregelen nodig

Dankzij de vaccinatiecampagne is de druk op de ziekenhuizen minder extreem dan bij eerdere golven, maar Van Gucht vreest dat er bijkomende maatregelen zullen moeten komen. «Vaccinatie alleen is momenteel onvoldoende om de epidemie nog onder controle te krijgen», besluit hij.

Het wordt dus afwachten wat er beslist zal worden op het volgende Overlegcomité, dat plaatsvindt op vrijdag 19 november.