Steven Van Gucht: “Tegen dan kunnen we onder de 75 opnames per dag uitkomen”

De coronacijfers blijven de goede kant opgaan. Alle cijfers zijn opnieuw gedaald en als deze evolutie aanhoudt, duurt het niet lang meer vooraleer we onder de belangrijke drempels duiken. Toch nuanceert Steven Van Gucht het goede nieuws. We zien echter wel opnieuw een toename in de dagcijfers van de laatste dagen”, klinkt het.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

De vaccinatiecampagne doet duidelijk haar werk. Alle cijfers blijven dalen, maar dat wil niet zeggen dat we al uit de gevarenzone zijn. Dat deelde viroloog Steven Van Gucht mee tijdens de persconferentie van Sciensano. “De coronacijfers blijven de goede kant opgaan. De besmettingen, ziekenhuisopnames en de overlijdens zijn ondertussen min of meer gehalveerd in vergelijking met de piek van de derde golf rond eind maart. In de ziekenhuizen en ook wat betreft de overlijdens plukken we meer en meer de vruchten van de vaccinatiecampagne. We zijn op de goede weg, maar nog niet uit de gevarenzone. Er blijft nog steeds veel virus circuleren waarbij we steeds meer een relatieve verjonging zien in de besmettingen, de ziekenhuisopnames en jammer genoeg ook de overlijdens. Deze trend is normaal gezien dat oudere generaties steeds meer beschermd worden door het vaccin”, klinkt het.

Weekgemiddelden kunnen weer toenemen

De afgelopen week werden er gemiddeld 2.118 besmettingen per dag vastgesteld. Dat is opnieuw een verdere afname van 26 procent op weekbasis. Maar Van Gucht tempert eventueel enthousiasme. “We zien echter wel opnieuw een toename in de dagcijfers van de laatste dagen waardoor we vermoeden dat binnenkort ook de weekgemiddelden opnieuw zullen toenemen”, maakt hij duidelijk.

Versnelling van daling ziekenhuisopnames

Ook het aantal ziekenhuisopnames gaat verder in dalende lijn, behalve in het Brussels Gewest en de provincie Waals-Brabant. Aan dit tempo zouden we begin juni onder de 75 ziekenhuisopnames per dag kunnen uitkomen. “De afgelopen week waren er gemiddeld 124 nieuwe opnames per dag en dat is opnieuw een mooie daling van 20 procent op weekbasis. De daling kent dus een versnelling, wat betekent dat we in de eerste week van juni onder de 75 opnames per dag zouden kunnen uitkomen. Ook de ziekenhuisbezetting daalt verder aan een stabiel tempo. Momenteel liggen er 1.642 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen waarvan 562 op intensieve zorgen. Dat zijn opnieuw dalingen van respectievelijk 14 procent en 13 procent. Aan dit tempo kunnen we volgende week donderdag onder de 500 bezette bedden uitkomen en op 8 juni onder de 400 bezette bedden op intensieve zorgen”, aldus Van Gucht.

Forse daling van aantal overlijdens

Ten slotte is er eindelijk een forse daling te zien in het aantal overlijdens. “Na heel lang op een plateau vertoefd te hebben, kennen ook de overlijdens eindelijk een opvallende daling. Gemiddeld vielen er de afgelopen week 20 overlijdens per dag te betreuren. Dat is een daling van 43 procent op weekbasis. Ongeveer de helft van alle overlijdens vallen bij mensen jonger dan 75 jaar, en dan gaat het in het bijzonder over de categorie tussen 65 en 75 jaar, waar nu ruim een derde van alle overlijdens te betreuren valt”, besluit hij.