Thibaut Courtois over het EK: «Misschien gaan we op onze bek, maar dat is dan maar zo»

Doelman Thibaut Courtois heeft het gehad met analisten die niet geloven in EK-winst voor de Rode Duivels. Zelf heeft hij een heel positieve mindset: «Voor minder dan de Europese titel gaan we niet», klinkt het.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Vanaf zaterdag kunnen we opnieuw beginnen dromen van een allereerste EK-winst. Sommige analisten, zoals Marc Degryse, lieten eerder al optekenen dat het WK van 2018 dé uitgelezen kans was op een eerste titel ooit voor de Rode Duivels. Degryse gelooft niet dat België dit jaar Europees kampioen wordt.

Typisch Belgisch

Thibaut Courtois (29) vindt die ‘voorspelling’ onterecht. «Analisten laten zich zelden positief uit. Zelfs als we winnen, is het nooit goed genoeg. Waarom zou ik me iets aantrekken van wat Marc Degryse vindt? Natúúrlijk was het WK een gemiste kans. Maar we verloren omdat Frankrijk die dag beter was. Spijtig, maar dat is voetbal. Het is typisch Belgisch om een negatieve sfeer te creëren. Terwijl wij niet zomaar de ambitie hebben om te winnen: we gelóven er ook in. Het is zoals in het gewone leven: wie niet in zichzelf gelooft, zal nooit ver raken. (...) Heb vertrouwen in de spelers die er zijn! Misschien gaan we op onze bek, maar dat is dan maar zo. Kevin, Romelu, ikzelf: allemaal hebben we dezelfde mindset. Een pósitieve mindset. Zijn wij de beste ploeg? Geen idee. Maar als je het niet op z’n minst dénkt, zit je bij voorbaat al gevangen in een negatief denkpatroon. De kans dat je faalt, is dan veel groter», vertelt hij in Humo.

Nul houden

De stelling dat onze verdediging onze kansen wegneemt op een mogelijke titel, veegt Courtois van tafel. «Dat we het voorbije jaar wat meer doelpunten hebben geïncasseerd, heeft niet alleen met de verdediging te maken. Hoe gretiger je naar voren trekt, hoe meer ruimte er achterin ontstaat. Andere landen zijn zich daarop gaan instellen en speculeren nu vaker op de counter. Het minste foutje wordt afgestraft. Toch hebben we de meeste van onze matchen gewonnen. Als we achterin de nul houden, is de kans groot dat we winnen. Dat gevoel leeft heel erg in de kleedkamer: we wéten dat we zullen scoren. Neem de match tegen Wales: na 10 minuten stond het 0-1, maar we winnen met 3-1. Nu, één goal is niet zo erg, maar twee? Dan zijn we toch iets niet goed aan het doen», lacht hij.

Van niemand bang

Het feit dat België op het WK van 2018 tegen Japan een 2-0-achterstand omboog in een overwinning én Brazilië uitschakelde, speelt volgens hem ook nu nog in ons voordeel. «De zege tegen het stugge Japan was de referentiematch die we nodig hadden op een toernooi. En met Brazilië schakelden we voor het eerst een groot voetballand uit. Ook dat heeft ons een boost bezorgd. Onoverwinnelijk voelen we ons zeker niet, maar we weten nu dat we van eender welk land kunnen winnen. Ook van Spanje, Frankrijk of Duitsland: toplanden waarvan we zes, zeven jaar geleden bang waren geweest», besluit hij.