Tien doden bij verschillende steekpartijen in Canada

In de provincie Saskatchewan in Canada zijn zondag bij verschillende steekpartijen tien doden gevallen, 15 anderen raakten gewond. Dat heeft de politie meegedeeld. De politie gaat ervan uit dat sommige slachtoffers bewust werden gekozen, terwijl anderen willekeurig werden aangevallen.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Canadese politie is een grootschalige klopjacht opgestart naar de twee verdachten. De steekpartijen vormen een van de meest dodelijke gewelddaden uit de geschiedenis van het land.

Inheemse gemeenschap

Nadat zondagochtend vroeg de eerste noodoproepen waren binnengekomen, trof de politie tien levenloze lichamen aan op verscheidene plaatsen in de inheemse gemeenschap van James Smith Cree Nation en in het nabijgelegen dorp Weldon, in de westelijke provincie Saskatchewan, zo deelde adjunct-commissaris Rhonda Blackmore van de Royal Canadian Mounted Police mee op een persconferentie. «Verscheidene andere slachtoffers raakten gewond. Vijftien van hen zijn overgebracht naar verschillende ziekenhuizen», voegde ze toe.

Volgens Blackmore is de politie op zoek naar «twee verdachten». Ze zijn geïdentificeerd als de 31-jarige Damien Sanderson en de 30-jarige Myles Sanderson. Ze zouden op de vlucht zijn geslagen in een zwarte Nissan. De verdachten zijn rond lunchtijd voor het laatst gesignaleerd in Regina, de provinciehoofdstad die meer dan 300 kilometer ten zuiden van de misdaadplekken ligt. De zoektocht is uitgebreid naar de naburige provincies Manitoba en Alberta, een uitgestrekte regio die ongeveer half zo groot is als heel Europa.

Noodtoestand

In James Smith Cree Nation, een inheemse gemeenschap met ongeveer 2.500 inwoners, is de noodtoestand van kracht. De inwoners van de provincie Saskatchewan wordt gevraagd om uit voorzorg binnen te blijven. De autoriteiten denken dat «bepaalde slachtoffers een specifiek doelwit van de aanvallers vormden, terwijl anderen per toeval zijn aangevallen», zo stelde de adjunct-commissaris. Het is volgens haar echter nog te vroeg om een motief vast te stellen.

De Canadese premier Justin Trudeau heeft de steekpartijen op Twitter omschreven als «gruwelijk en verontrustend». «Mijn gedachten zijn bij de personen die iemand dierbaar hebben verloren en degenen die gewond geraakten», aldus nog Trudeau. De premier van de provincie Saskatchewan, Scott Moe, zei «geen woorden te vinden om de pijn en het verlies veroorzaakt door dit zinloos geweld te omschrijven».

Canada heeft de voorbije jaren een opeenvolging van gewelddaden meegemaakt. Zo doodde een schutter in april 2020 zestien mensen in de provincie Nova Scotia. In januari 2017 werden zes mensen gedood bij een aanval op een moskee in Quebec en in 2018 maaide de bestuurder van een bestelwagen voetgangers neer in Toronto. Daarbij lieten tien mensen het leven.