Twee meter hoog beeld van Harambe opgedoken in New York (foto’s)

New York heeft er een opvallend standbeeld bijgekregen: een twee meter hoog bronzen beeld van Harambe, de gorilla die in 2016 gedood werd in de Cincinnati Zoo nadat een driejarige zijn park binnensloop. De makers van het beeld willen de kloof tussen arm en rijk aanklagen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De dood van Harambe liet niemand onbewogen. Toen Harambe neergeschoten werd om een driejarige te beschermen, ontstond er wereldwijde verontwaardiging over de «onnodige moord» op Harambe en «het onverantwoord gedrag van de peuter en de ouders». Ook het concept van een dierentuin werd in vraag gesteld.

Maar er ontstond ook een heuse beweging rond Harambe. Na de verontwaardiging kwamen de memes, na de memes kwam in 2019 een rapnummer van Elon Musk ‘RIP Harambe’, en nu is er het standbeeld.

Het twee meter hoge standbeeld staat in Wall Street. Het werd geplaatst recht tegenover de ‘Charging Bull’, een bronzen beeld van een stier die financiële voorspoed symboliseert. De organisatoren bedolven die stier onder 10.000 bananen.

Sociale ongelijkheid

De organisatoren van de stunt maken deel uit van het ‘Sapien Network’, een platform dat «de noden en welvaart van de mens eerst wil plaatsen». Met het beeld willen ze aantonen dat Wall Street, het hart van de Amerikaanse beurzen, «bananas» geworden is, gestoord, en helemaal vervreemd van de noden van zijn burgers.

Aan het Amerikaanse NBC News 4 vertelden de oprichters dat ze Harambe gebruiken als symbool voor «de miljoenen Amerikanen die lijden onder het kapitalistische systeem dat de rijker enkel rijker maakt».

Daarnaast zou Harambe ook een verhaal zijn dat ons verder doet kijken dan onszelf. «Wat willen we bereiken als mensen? Het gaat om verbinding. Een simpele daad van een banaan geven aan iemand, kan helpen om een gemeenschap te bouwen. En we moeten samenkomen als maatschappij. We kunnen en mogen niet blijven vechten met elkaar», klonk het.