Twitter is in handen van Elon Musk

Elon Musk, de topman van Tesla en SpaceX, heeft donderdag de controle over socialemediabedrijf Twitter overgenomen, nadat hij de aankoop voor een bedrag van 44 miljard dollar heeft afgerond. Dat melden verschillende Amerikaanse media op basis van bronnen met kennis van het dossier.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Hij zou donderdag meteen verschillende verantwoordelijken van het bedrijf hebben ontslagen, onder wie CEO Parag Agrawal, de CFO Ned Segal en de juridisch verantwoordelijke, schrijft persagentschap Bloomberg. Minstens een van hen zou fysiek uit het gebouw zijn gezet.

Musk had eerder deze week verklaard dat hij de overname van Twitter vrijdag wilde afronden. Verwacht wordt dat het aandeel van Twitter vandaag geschorst wordt op de beurs van New York.

Het nieuws komt er van maanden van commotie, nadat Musk in april aankondigde dat hij Twitter wilde kopen voor 44 miljard dollar. Hij kwam daar later op terug, waarna Twitter een rechtszaak aanspande om de verkoop toch te laten doorgaan. Uiteindelijk veranderde Musk weer van gedachten en besloot hij de berichtendienst toch voor het afgesproken bedrag te willen inlijven.

«De vogel is bevrijd»

Musk wilde Twitter kopen om van het platform een warme en verwelkomende plaats te maken voor iedereen. Volgens hem dreigt er momenteel een groot gevaar dat sociale media versplinteren in extreemrechtse en extreemlinkse «echokamers», wat leidt tot meer haat en verdeeldheid in de samenleving.

Musk plaatste op Twitter een cryptische boodschap die de overname van het socialmediabedrijf bevestigt. «De vogel werd bevrijd» ("The bird is freed"), schreef hij vrijdagochtend.