Vaarwel auto! Dit valt er zoal te beleven op autoloze zondag

Vandaag kan je niet alleen genieten van zuivere lucht, lege opritten en het gebrek aan claxons, maar ook van de talloze activiteiten die de 36 deelnemende steden op poten gezet hebben voor autoloze zondag. Pak je rollerskates, fiets, eenwieler, bergschoenen of eender welk ander broeikasgasvrij vervoersmiddel en rep je naar de lege straten, want er zijn activiteiten ten over in onder meer Brussel, Gent en Antwerpen. Op de planning: eindeloos veel fietsroutes, openluchtfeestjes en drag queens die verhaaltjes voorlezen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Autoloze zondag in Brussel (9:30-19:00)

Liefhebbers van prachtige zonsondergangen, lekkere drankjes en goeie beats hebben vandaag keuze ten over. Op het Poelaertplein kun je vanaf de middag dansen op de beats van de Play Label-DJ’s met de Brusselse skyline als achtergrond. Meer fan van art nouveau? Bozar Rooftop, het dakterras naar de stijl van Victor Horta van het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten, opent exclusief zijn deuren voor een spetterende ‘Open Air’-rave. Ook de Beursschouwburg en Club Open Air zorgen voor feestgedruis op autoloze zondag.

Wie zijn zondag liever rustiger spendeert, kan naar jaarlijkse gewoonte ook terecht bij de openbare bibliotheek Muntpunt voor een tweedehandsuitverkoop. Dit jaar gaan ze nog een stapje verder: nu de cd-collectie afgeschaft wordt, verkopen ze 25.000 cd’s bovenop de honderden boeken. Alles mag weg voor één à vijf euro. Wil je op je gemak de gigantische collectie doorlopen in de zoektocht naar pareltjes? Geen probleem, tussen 14:00 en 16:00 lezen twee drag queens verhalen voor aan je kinderen.

Geen betere dag dan vandaag om als sportieveling de openbare ruimte in te nemen. Zo kun je in de Lakense Tivoliwijk je helemaal gratis uitleven op het gloednieuwe pumptrack, een combinatie tussen een BMX-baan en een skatepark. Heb je het niet zo voor de gekke manoeuvres? Vandaag loop je ook 20 kilometer van het Atomium, langs het Koninklijke Paleis tot en met het Jubelpark. Een unieke route van Be-run die je enkel vandaag kunt doen zonder hevig verkeer.

Tot slot mag je ook niet vergeten dat het vandaag de laatste dag van Heritage Days is, de Open Monumentendagen van Brussel. Het volledige programma vind je terug op hun website.

Gent Autovrij (10:00-18:00)

Geen rave zoals vroeger op de Gentse op- en afrit ‘de Fly-Over’ dit jaar, maar drie coronaproof concerten van de Gentse muzikanten Bent Van Looy, Isolde en Jef Neve & Jasper Maekelberg. Verder zal vooral het Zuidpark op stelten staan met een zonnige picknick, een reuzenrad van 20 meter hoog, een zweefmolen, springkastelen en een heuse minigolf.

Antwerpen Shift (11:00-17:00)

Antwerpen gooit het over een andere boeg en wil zijn bewoners vooral informeren over slimme en duurzame mobiliteit. Zo kun je elektrische fietsen en steps uittesten, ontdekken wat je mobiliteitsprofiel is en bijleren over autodelen. Het ‘tRingtraject’ brengt je van infostand naar infostand, uiteraard per fiets, skateboard, step of te voet.