Vakbonden dreigen met algemene staking op 9 november: «Mensen zijn bang, er moet iets gebeuren»

De vakbonden dreigen met een algemene staking op 9 november, indien er «niet snel oplossingen komen voor de koopkrachtcrisis». Dat heeft ACV-voorzitter Marc Leemans dinsdag op Twitter aangekondigd.

door
BElga
Leestijd 2 min.

«Het ACV-bestuur wil zeer snel oplossingen voor koopkrachtcrisis die voor vele mensen onhoudbaar wordt», schrijft de voorzitter van de christelijke vakbond. Hij rekent erop dat er oplossingen uit de bus komen tijdens overleg met de werkgevers en de regeringen. «Als er geen oplossingen komen, roept het ACV op tot algemene staking op 9 november.»

De werkgeversorganisaties hadden maandag overleg met de federale en regionale regeringen, de vakbonden komen woensdag aan bod.

Bang

ACV-woordvoerder David Vanbellinghen preciseert dat de stakingsdreiging uitgaat van het algemeen vakbondsfront, dus ook van ABVV en ACLVB. «De mensen zijn bang, ze zijn ongerust, dus er moet iets gebeuren», aldus de woordvoerder. «En het zal snel moeten gebeuren, want de facturen moeten worden betaald.»

De socialistische vakbond ABVV had in juni al een mogelijke algemene staking in november aangekondigd. Daar is nu dus een concrete datum op geprikt.

Op 21 september is er op het Muntplein in Brussel al een waarschuwingsactie rond de koopkracht van de vakbonden. Met de actie willen ze onder meer een indicatieve loonmarge eisen en het behoud van de automatische indexering van lonen en uitkeringen, zo staat in een pamflet van het ABVV.

Weinig begrip bij werkgevers

Aan werkgeverszijde wordt er met onbegrip gereageerd op de stakingsdreiging. «Een op de vier ondernemers werkt nu al met verlies. Het zal de komende weken nog erger worden», schrijft bijvoorbeeld Danny Van Assche, topman van ondernemersorganisatie Unizo, op Twitter. «Wat doet vakbond om deze bedrijven mee overeind te houden? Een algemene staking aankondigen om meer loon te eisen bovenop 10 procent index. Wie begrijpt die bonden nog?"

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka roept van haar kant op om de stakingsplannen op te bergen. «Vakbonden, werkgevers en de overheid hebben een gedeeld belang: ervoor zorgen dat bedrijven niet kapseizen en dat jobs en welvaart behouden blijven», zegt ze. «In deze enorme crisis moeten we samenwerken. Dat gebeurt rond de tafel en niet op straat.»