Van Ranst: «Extra maatregelen nodig, maar keuze ligt bij regering»

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) gelooft dat extra maatregelen nodig zijn om het coronavirus te bestrijden, zo zegt hij vrijdag. Welke maatregelen dat dan specifiek moeten zijn, is niet aan hem om te zeggen, vindt hij. «Die keuze ligt bij de regering.»

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames gaat de laatste weken sterk de hoogte in, en dat baart virologen en andere experts zorgen. Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) wil kerstmarkten en andere grote evenementen liever niet laten doorgaan, heeft hij op Radio 1 gezegd. Ook Marc Van Ranst denkt dat er maatregelen nodig zijn.

Buffet aan maatregelen

«De mensen zien de stijgende cijfers, dus verwachten ook dat er extra maatregelen genomen zullen worden», stelt de viroloog. «Het is delicaat om nu specifieke zaken of sectoren te benoemen. De regering heeft een buffet aan maatregelen voor zich: de samenstelling van het uiteindelijke pakket wordt belangrijk. Maar het zullen zaken zijn die we al eens gedaan hebben, er zullen geen grote verrassingen bij zitten.»

Van Ranst wijst er nog op dat de vaccinatiecampagne de huidige situatie «enigszins draaglijk» maakt. «Zonder vaccinatie hadden we waarschijnlijk dagelijks 200 à 300 doden gehad, mede door de erg besmettelijke deltavariant», zegt de viroloog.

Of het nodig is om het Overlegcomité te vervroegen, wil Van Ranst niet gezegd hebben. Het Overlegcomité staat op dit moment gepland voor vrijdag 19 november. «Alles is mogelijk, maar het zal afhangen van de consensus binnen de regering.»