Vastgoedmarkt koelt af: minder transacties en dalende huizenprijzen

De Belgische vastgoedmarkt is in de eerste helft van 2022 duidelijk afgekoeld. Er waren minder verkooptransacties en de laatste maanden is ook de gemiddelde verkoopprijs van huizen gedaald. Dat blijkt donderdag uit de vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot).

door
Belga
Leestijd 2 min.

De afkoeling was al een tijdje voorspeld. Aan het begin van de coronapandemie vertraagde de vastgoedmarkt, maar nadat een aantal maatregelen versoepeld werden volgde «een periode van extreme drukte, een tsunami», aldus Fednot-woordvoerder Bart Van Opstal, maar «die rush is nu uitgewerkt».

Minder transacties

De afkoeling uit zich in het aantal transacties op de vastgoedmarkt. Dat lag in de eerste jaarhelft 1,8 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. In juni waren er zelfs -12,7 procent minder transacties. «Dat is erg veel in een maand die belangrijk is voor de vastgoedtransacties, wanneer er velen nog voor het verlof de transactie willen afsluiten», zegt Van Opstal daarover. Tegelijkertijd nuanceert hij de dalingen door erop te wijzen dat er wordt vergeleken met recordcijfers.

Een huis kostte in het tweede kwartaal zelfs iets minder dan in de eerste drie maanden van het jaar. Met een gemiddelde prijs van 314.666 euro was er tegenover 2021 wel nog een stijging van 6,3 procent, maar die ligt lager dan de inflatie. «En dus daalden de prijzen in reële termen», aldus Fednot.

Een appartement kostte gemiddeld 257.839 euro in België. Hier was er in nominale termen nog geen daling in het tweede kwartaal, maar de prijsstijging tegenover 2021 bleef beperkt tot 2,4 procent. Afgezet tegenover de inflatie, «ging het om een reële prijsdaling van -5,3 procent», zegt Fednot. De voorbije jaren stegen de vastgoedprijzen wel steevast een pak sneller dan de inflatie.

Rentevoeten in de lift

«We komen uit een hoogconjunctuur met veel transacties en een uitzonderlijk hoge vraag», vat Van Opstal samen. Maar het is volgens de notarissenfederatie niet onlogisch dat sommige kopers nu wat op de rem staan: «De rentevoeten zitten in de lift, de energieprijzen swingen de pan uit en er heerst veel onzekerheid over hoe onze economie in de komende maanden zal evolueren.» En doordat de vraag naar een normaler niveau evolueert, stijgen de prijzen ook niet meer zo sterk. «Er is weer wat ruimte om over de prijs te onderhandelen.»

De gemiddelde verkoopprijs van een huis in Vlaanderen bedroeg in de eerste jaarhelft 341.635 euro, voor een appartement was dat 264.937 euro.