Vias: «Dagelijks raken dertien kinderen gewond bij ongeval naar of van school»

In België raken elke schooldag gemiddeld dertien kinderen gewond bij een verkeersongeval dat zich op weg naar school of op de terugweg naar huis voordoet. Dat blijkt uit een analyse van het verkeersveiligheidsinstituut Vias. Het risico op een ongeval is het grootst bij zestienjarige jongens.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vias Institute baseert zich op de gegevens van 2017 tot 2021. In die periode zijn jaarlijks gemiddeld 2.250 kinderen gewond geraakt bij een ongeval naar of van school, of gemiddeld dertien per schooldag.

Bij de zestienjarige jongens is het risico op een ongeval het grootst. In die categorie worden 299 slachtoffers per 100.000 inwoners vastgesteld. Dat is twee keer hoger dan bij de veertienjarigen en zelfs vier keer hoger dan bij tienjarigen. Op zestien jaar beginnen jongeren zich immers vaak te verplaatsen met andere vervoersmiddelen, zoals de bromfiets. Jongeren nemen door de puberteit ook vaker risicovol gedrag aan.

In het algemeen zijn jongens ook vaker bij ongevallen betrokken dan meisjes. Zo is het risico voor een zestienjarige jongen 50 procent hoger dan dat voor een zestienjarig meisje.

Risico hoger bij naar huis fietsen

Daarnaast blijkt uit de gegevens ook dat het risico op een letselongeval bij twaalfjarigen plots 66% hoger ligt dan bij elfjarigen. Twaalf jaar is namelijk de leeftijd waarop heel wat kinderen zelfstandig naar school beginnen gaan.

Voorts merkt Vias Institute op dat het aantal ongevallen op de terugweg naar huis 38% hoger ligt dan op de heenreis. Woensdagmiddag is het gevaarlijkste moment van de week, omdat alle leerlingen dan bijna gelijktijdig de school verlaten.

Snelheidslimiet naleven

Vias Institute roept autobestuurders op de snelheidslimieten in de buurt van scholen rigoureus na te leven. Er wordt ook gevraagd om voldoende zijdelingse afstand te bewaren bij het inhalen van fietsen en om aan de zebrapaden oogcontact te maken met de overstekende voetgangers.

Voor de ouders wordt dan weer aangeraden om de veiligste route naar de school op voorhand al samen met het kind af te leggen en om ervoor te zorgen dat het kind altijd zichtbaar is en een fietshelm draagt.

Reactie Peeters

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters wijst er dinsdag in een reactie op dat ze deze legislatuur meer dan een miljard euro investeert in veilige en comfortabele fietsinfrastructuur. «Speciale aandacht daarbij gaat naar veilige schoolroutes en veilige schoolomgevingen».

De minister maakte vorig jaar 15 miljoen euro vrij voor een nieuwe subsidieregeling voor schoolroutes op lokale wegen, die de bestaande subsidie voor veilige schoolomgevingen aanvult. Gemeenten kunnen de subsidie vragen voor projecten die de verkeersveiligheid op schoolroutes verbeteren, zodat volledige woon-schooltrajecten veiliger worden gemaakt.