Vlaamse universiteiten en hogescholen mogen overschakelen op voltijds contactonderwijs

De hogescholen en universiteiten in Vlaanderen kunnen bij de start van het nieuwe academiejaar overschakelen op voltijds contactonderwijs en dus honderd procent van hun campuscapaciteit gebruiken. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts vrijdag, na overleg met de vertegenwoordigers van de hogescholen, de universiteiten en de studenten.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

«Dankzij het succes van de vaccinatiecampagne in Vlaanderen, zeker ook bij studenten, kunnen hogescholen en universiteiten in Vlaanderen bij de start van het academiejaar 2021-2022 de volle honderd procent van hun campuscapaciteit benutten en voltijds contactonderwijs aanbieden aan alle studenten», klinkt het.

Het hoger onderwijs blijft wel inzetten op digitale onderwijsvormen: in de mate van het mogelijke kunnen studenten thuis colleges volgen en herbekijken. «Zo kunnen studenten die om medische redenen bijzonder voorzichtig moeten zijn of studenten die zich in de huidige context nog te onzeker voelen, een deel van de lessen digitaal volgen of opnames van de op campus georganiseerde colleges bekijken», luidt de verklaring.

Regels blijven van kracht

Voor practica en labo-oefeningen kan eveneens de volledige capaciteit benut worden. Ook inschrijvingen, infodagen en examens kunnen weer als vanouds verlopen. Stages kunnen doorgaan volgens de maatregelen die van toepassing zijn op de stageplaats. Derden worden opnieuw toegelaten op de campussen.

Dat betekent echter niet dat alle regels losgelaten worden. De belangrijkste voorzorgsmaatregel blijft om maximaal te verluchten en te ventileren. De preventieadviseur kan bijkomende maatregelen opleggen, zoals het monitoren van de luchtkwaliteit met een CO2-meter of het beperken van de capaciteit, na zijn beoordeling van de lokalen. Over het dragen van mondmaskers tijdens colleges en onderwijsactiviteiten valt de beslissing later, op basis van de evolutie van de epidemiologische situatie enerzijds en de beslissingen van het Overlegcomité anderzijds.

Brussel moet afwachten

Voor de hogescholen en universiteiten in Brussel is het nog afwachten: volgens minister Weyts wordt maximaal ingezet om de vaccinatiegraad van de studenten en het personeel van de Brusselse campussen te verhogen. «Het nieuwe academiejaar start pas over een maand. Als er op dit moment al beslissingen genomen zouden worden over het Nederlandstalig hoger onderwijs in Brussel, dan zouden die - op basis van de huidige epidemiologische situatie en de lage vaccinatiegraad - nadelig uitvallen voor de hogescholen en universiteiten in Brussel», klinkt het. De epidemiologische situatie kan echter snel evolueren, en dus verbeteren, nog voor het academiejaar van start gaat. «We willen niet meteen elk perspectief dichtmetselen voor de studenten in Brussel, terwijl er toch nog wat tijd is», zegt minister Weyts.