Vlaanderen telt recordaantal openstaande vacatures

In oktober werden er bij de VDAB 36.255 vacatures aangemeld, 43 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De stijging van de afgelopen maanden zet zich dus nog altijd door. Maar tegelijk blijft ook het aantal openstaande vacatures, met ruim 72.067 eind oktober, ongezien hoog. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits. Op een jaar tijd gaat het bijna om een verdubbeling van het aantal openstaande vacatures.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De voorbije twaalf maanden ontving de VDAB bijna 338.000 vacatures, een stijging met 40 procent op jaarbasis. Daarvan staan er eind oktober nog altijd meer dan 72.000 open en dus wil minister Crevits met de VDAB aan de slag om werkzoekenden beter op te volgen en te begeleiden naar de openstaande vacatures. «De afspraken tussen VDAB en werkzoekenden moeten doorheen het bemiddelingsproces beter geformuleerd worden. Bemiddelaars worden daarin opgeleid. Heldere afspraken zijn noodzakelijk voor een goede opvolging», klinkt het.

Daarnaast wil de minister ook niet-werkzoekenden zonder job aan de slag krijgen. Ze zit daarover samen met de sociale partners. «Ook wie nu niet aan de slag is en geen uitkering krijgt, moeten we stimuleren om actief te worden op de arbeidsmarkt».

Meeste openstaande vacatures in Antwerpen

De minister is positief gestemd dat jonge werknemers sneller van job veranderen, zoals blijkt uit de jongste studie van Acerta. «Uitgaan van loopbaanzekerheid in plaats van jobzekerheid is de start om meer werk te maken van om- en bijscholen. Het is ook een kans voor bedrijven om meer opleidingen op de werkvloer aan te bieden. Het invullen van de vele vacatures is een belangrijke uitdaging voor de overheid, maar schept ook kansen, die moeten we grijpen.»

De meeste openstaande vacatures (meer dan 18.300) zijn voor de provincie Antwerpen, gevolgd door Oost-Vlaanderen (ruim 14.700) en West-Vlaanderen (14.400).