Voor Sinterklaas wordt het moeilijk om speelgoed tijdig in ons land te krijgen

Voor Sinterklaas zijn het momenteel drukke tijden. Door het wereldwijd tekort aan grondstoffen en de problemen met het internationaal transport wordt het nog razend spannend of al het speelgoed op tijd in België raakt. Volgens onze bronnen zit de Sint flink met de handen in het haar, zeker nu ook nog eens blijkt dat er dit jaar geen stoute kinderen zijn. Hierdoor zal er in de maand december wel heel veel speelgoed nodig zijn.

door
Online redactie
Leestijd 3 min.

Na de coronapandemie is de wereldeconomie snel weer aangezwengeld. Bestellingen liepen in een recordtempo binnen en aankopen die aanvankelijk werden uitgesteld, worden nu weer vlotjes gedaan. Tegelijkertijd hebben veel bedrijven tijdens de pandemie hun voorraden uitgeput, waardoor ze die nu weer helemaal moeten aanvullen. Het internationale vervoer is onvoldoende flexibel om deze vraagpieken op te vangen, waardoor producten duurder worden en moeilijker in ons land te krijgen zijn. Of het nu gaat om knikkers en knikkerbanen of om tuinstoelen en tuintafels: in vrijwel iedere sector loopt men tegen dezelfde problemen aan. Bedrijven leggen daardoor extra grote veiligheidsvoorraden aan en bestellen wat ze maar kunnen bestellen. Hierdoor verergeren ze de problemen alleen maar.

Speelgoed zal wellicht duurder worden

Niet alleen wordt het moeilijk om het speelgoed op tijd in ons land te krijgen, maar bovendien zou het kunnen dat Sinterklaas wel eens dieper in zijn geldbuidel zal moeten tasten. Dat geeft ook de online speelgoedverkoper Lobbes aan. In het Algemeen Dagblad vertelde Berry de Snoo, manager bedrijfsvoering, dat er door de grote voorraden gelukkig wel voldoende speelgoed zal zijn voor alle kinderen. Toch waarschuwde hij er meteen ook voor dat het speelgoed wel eens duurder zou kunnen worden en dat sommige kinderen misschien net iets langer zullen moeten wachten. Bij Lobbes raden ze zowel de Sint als de ouders aan om tijdig speelgoedinkopen te doen en om niet te wachten tot het laatste moment.

Sputterende zeehavens en oplopende containerprijzen

Een van de redenen waarom het dit jaar zo moeilijk wordt, heeft te maken met de internationale transportproblemen. De stoomboot uit Spanje zal wellicht wel op tijd in ons land aankomen, maar uiteindelijk is Sinterklaas ook gewoon afhankelijk van de containerschepen uit China. En daar wringt het schoentje. Door de enorme vraag naar producten en grondstoffen is het zeecontainervervoer al meer dan een half jaar sterk verstoord en lopen de prijzen hoog op. Voor de pandemie betaalde 's werelds meest geliefde man nog zo'n 2.000 dollar voor een zeecontainer, maar nu is dat in sommige gevallen zelfs opgelopen tot 20.000 dollar. Uiteindelijk zullen de winkeliers niet veel anders kunnen dan hun prijzen te verhogen.

Niet alleen is er een wereldwijd tekort aan containerschepen, maar bovendien kunnen ook de zeehavens niet volgen. Maar liefst 12,5 procent van alle containerschepen was vorige maand onbeschikbaar, omdat ze voor een haven lagen te wachten tot iemand tijd had om ze uit te laden. Hierdoor lopen de leveringstijden op. De grote containerschepen die van Azië naar ons land varen, doen er gemiddeld achttien dagen langer over dan normaal. Europa heeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Amerikaanse westkust het voordeel dat er veel havens zijn en dat men relatief eenvoudig naar een andere haven kan uitwijken, maar ook daar zijn grenzen aan. Steeds meer rederijen laten bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk links liggen. Na de Brexit zijn veel buitenlandse chauffeurs er vertrokken en blijkbaar staan de Britten niet te popelen om zelf achter het stuur te kruipen.

Luchtvracht is een alternatief, maar is wel veel duurder

Experts sussen de kinderen en geven aan dat Sinterklaas uiteindelijk wel voldoende speelgoed zal hebben. Toch vragen ze nu al aan Sint-Maarten om het niet te bont te maken en wat over te houden voor zijn bebaarde vriend uit Spanje.

Kan Sinterklaas dan niet overschakelen op luchtvracht, zoals de Kerstman het al jaren doet? Het is een optie en Sinterklaas heeft er wel degelijk al ervaring mee. In 2019 gebruikte Sinterklaas bijvoorbeeld al eens een luchtballon. Luchtvracht is een piste die ook verschillende winkels al hebben bestudeerd en die zeker voor hoogwaardige producten tot de mogelijkheden behoort. Alleen is luchtvracht veel duurder, wat opnieuw gevolgen heeft voor de consumentenprijzen. Daarom hopen ze net als Sinterklaas dat het gewoon met de boot kan.