Vooral in westen van Vlaanderen kans op kleine overstromingen

Als gevolg van de aanhoudende regenval kunnen er in Vlaanderen enkele waterlopen uit hun oevers treden. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) verwacht maandag wel geen «kritieke» overstromingen.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De waterpeilen zijn als gevolg van de regenval van de voorbije dagen en de verzadiging van de bodem op een aantal plaatsen hoog. Afgelopen nacht viel zowat 10 millimeter neerslag en in de loop van de dag wordt, vooral in het noordwesten, nog ongeveer 15 millimeter verwacht.

Daardoor is op de IJzer de prewaakdrempel - die wijst op «verhoogde waakzaamheid», maar «geen overstromingen» - overschreden in de West-Vlaamse plaatsen Lo-Fintele en Roesbrugge. «De waterstanden stijgen en in de loop van de dag zullen de waakdrempels waarschijnlijk overschreden worden», zegt de VMM. «In Haringe is dat nu reeds het geval.»

Het bereiken van de waakdrempel houdt in dat «bijzonder verhoogde waakzaamheid» nodig is en dat «niet-kritieke overstromingen» mogelijk zijn. Ook op het westelijke deel van het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort en op het kanaal Plassendale-Nieuwpoort waarschuwt de VMM voor het risico op dergelijke overstromingen.

Ook op de Tijdurme in het Oost-Vlaamse Lokeren bestaat maandag de kans op overschrijdingen van de waakdrempel. Op de Moervaart is de situatie inmiddels genormaliseerd en kan het waterpeil in de loop van de dag opnieuw de prewaakdrempel voorbijgaan. Daar verwacht de VMM maandag geen nieuwe overschrijding van de waakdrempel.

Voorts bestaat ook langs de Dender (Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant) en de Zenne (Vlaams-Brabant en Antwerpen) het risico op «niet-kritieke overstromingen». In Lembeek zou de overstort van de Zenne naar het kanaal Brussel-Charleroi in werking kunnen treden.

De VMM verwacht nergens kritieke overstromingen, omdat maandag minder neerslag zou vallen dan eerder voorspeld.

Wallonië

Ondertussen stabiliseert de situatie zich in Wallonië, blijkt uit de gegevens van overheidsdienst SPW. Voor de Our, de Vierre en hun zijrivieren zijn nog overstromingswaarschuwingen van kracht, maar de debieten zijn er aan het zakken of staan op het punt om dat te doen.

Voor de Maas - die in Vlaanderen naar verwachting de prewaakdrempel niet zal overschrijden - geldt in Wallonië wel waakzaamheid. Dat is ook het geval voor (delen van) de Viroin, de Samber, de Ourthe, de Lesse, de Semois, de Chiers en hun zijrivieren.