Vrouw overleden in politiecel: theorie van zelfdoding in twijfel getrokken

Dat de 46-jarige Sourour Abouda op 12 januari in een Brusselse politiecel zou gestorven zijn door zelfdoding, wordt «ernstig in twijfel getrokken». Dat heeft een bron die dicht bij het onderzoek staat aan RTBF gezegd. De toestand van dronkenschap van de vrouw, die achteraf werd vermeld, komt bovendien niet voor in het administratieve verslag van de politie, stelt de burgemeester van Elsene.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Abouda werd op 12 januari omstreeks 06.00 uur op de Amerikaansestraat gearresteerd door een patrouille van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene. Ze werd overgebracht naar het cellencomplex van het Rijksadminstratief Centrum (RAC), het administratieve centrum van de federale politie, in de Koningsstraat. Ze werd even later dood aangetroffen.

De eerste bevindingen en het voorlopige autopsierapport lijken erop te wijzen dat er geen tussenkomst was door een derde, meldde het Brusselse parket enkele dagen na de gebeurtenissen. Volgens de eerste informatie was Abouda mogelijk dronken en was er sprake van zelfdoding door wurging met behulp van een trui, een theorie die de familie betwist.

«Ernstige twijfels»

Het administratieve verslag van de politie vermeldt verstoring van de openbare orde: de vrouw zou zich in een voertuig bevonden hebben dat niet het hare was. Het verslag rept echter niet over dronkenschap, bevestigt Christos Doulkeridis, de burgemeester van Elsene, aan RTBF. Volgens een bron die dicht bij het onderzoek staat wordt de zelfdodingstheorie «ernstig in twijfel getrokken» en wel «op basis van de bewakingsbeelden van de cel, maar niet uitsluitend».

Het Brusselse parket wil geen commentaar geven op die elementen. Het onderzoek loopt nog en de resultaten van de toxicologische analyse zijn niet gekend. Er is ook een tegenautopsie uitgevoerd.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.