VUB-studente wint met Belgodyssee-wedstrijd maand betaalde stage bij Metro

In het kader van de Belgodyssee-wedstrijd voor beloftevolle journalisten in spe heeft VUB-studente Siska Thuysbaert een betaalde stage van een maand bij deze krant gewonnen. Haar artikel ging over jongeren als de energie van morgen. Hoofdlaureaten zijn Fien Engelen (VUB) en Léa Defour (UCLouvain). Zij kregen hun prijs – een betaalde stage van zes maanden bij respectievelijk VRT en RTBF – uitgereikt tijdens een ceremonie op het koninklijk paleis in aanwezigheid van koning Filip.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Belgodyssee, dit jaar aan de 18e editie toe, is een wedstrijd waarbij veertien kandidaat-journalisten twee weken aan de slag gaan in duo – een Franstalige en een Nederlandstalige – om reportages en artikels te maken voor radio, geschreven pers en sociale media. Dit jaar was het thema ‘De energie van morgen’.

Fien Engelen, die een master journalistiek volgt aan de Vrije Universiteit Brussel, maakte een Radio 1-reportage over voedselsolidariteit: ze bezocht participatief buurtrestaurant KOM à la Maison in Brussel en legde de link met de stijgende vraag bij de voedselbanken. De reportage van de Franstalige laureate Léa Defour (Université catholique de Louvain) ging over ’biomimicry’. Dat is de wetenschap en kunst van het imiteren van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren en duurzamer te maken.

Betaalde stage bij Metro

Er werden nog andere prijzen uitgereikt. Zo won Siska Thuysbaert (VUB) een betaalde stage van een maand bij deze krant na een artikel over jongeren als de energie van morgen, en mag haar Franstalige collega Alix Mayence (IHECS) een maand stage lopen bij L’Avenir. Hoofdlaureate Léa Defour won ook samen met Ilo Leroy (Erasmushogeschool Brussel) de ’social media’-prijs, voor de interactie die ze met hun berichten creëerden op de socialemediakanalen van Belgodyssee. Margot Devloo (Erasmushogeschool Brussel) en Pauline Bienfait (UC Louvain) ten slotte werden beloond voor hun uitstekende samenwerking tijdens de wedstrijd.

Belgodyssee is een initiatief van het Prins Filipfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, samen met de nieuwsdienst van VRT, La Première en VivaCité van de RTBF, en de kranten L’Avenir en Metro, met de steun van de Kanselarij van de eerste minister.