Vulkaanuitbarsting op La Palma is met 85 dagen langste in geschiedenis van het eiland

De vulkaanuitbarsting op het Spaanse eiland La Palma is zondag aan haar 85ste dag toe. Daarmee krijgt ze de titel van langste uitbarsting in de gekende geschiedenis van het Canarische eiland.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Tot nu toe gold de uitbarsting van de vulkaan Tehuya in het jaar 1585 met 84 dagen als de langste in de geschiedenis van het eiland in de Atlantische Oceaan, voor de kust van West-Afrika. Over vroegere uitbarstingen zijn er geen betrouwbare gegevens.

De activiteit van de nog naamloze vulkaan in de vulkanenketen Cumbre Vieja is de voorbije dagen wat afgenomen, maar vulkanologen durven geen uitspraak te doen over wanneer de uitbarsting zou kunnen eindigen.

900 miljoen euro schade

Sinds de vulkaan bijna drie maanden geleden begon uit te barsten, heeft de meer dan 1.000 graden hete lava bijna 2.900 woningen en andere gebouwen vernield. Zowat 1.200 hectare werd door een metersdikke lavalaag bedekt, zoveel als 1.700 voetbalvelden. Meer dan 7.000 bewoners moesten geëvacueerd worden, de schade wordt op meer dan 900 miljoen euro geschat. Voor de kust ontstonden door afgekoelde lava twee nieuwe landtongen, met een gezamenlijke oppervlakte van zowat 50 hectare.