Wetenschappers onderzoeken rol van darmbacteriën bij ontstaan ziekte van Alzheimer

Wetenschappers gaan onderzoeken of en hoe darmbacteriën een verklaring kunnen vormen voor het ontstaan en het verloop van de ziekte van Alzheimer. De focus zal liggen op de rol van extracellulaire vesikels, minuscule deeltjes die worden uitgescheiden in verschillende lichaamsvloeistoffen. De afgelopen jaren hebben onderzoekers vastgesteld dat de samenstelling van darmbacteriën verschilt bij patiënten met de ziekte van Alzheimer in vergelijking met gezonde individuen.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Onderzoekers willen daarom beter begrijpen of de verschillen in darmbacteriën ook weerspiegeld zijn in de samenstelling van bacteriële vesikels die teruggevonden kunnen worden in het bloed of de stoelgang. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan het VIB-UGent Center for Inflammation Research door Roosmarijn Vandenbroucke en Charysse Vandendriessche.

Betere diagnose

Het onderzoek kan leiden tot het vinden van nieuwe biomerkers die ingezet kunnen worden bij onder meer het stellen van de diagnose van de ziekte van Alzheimer. Daarnaast zal de invloed van de bacteriële vesikels op het ziekteproces onderzocht worden. Kennis die kan helpen om de diagnose beter te stellen en in de toekomst eventueel een halt toe te roepen. De Stichting Alzheimer financiert het onderzoek.

In België ontwikkelt één op de vijf mensen een vorm van dementie, bij 70 procent van de gevallen gaat het om de ziekte van Alzheimer.