WHO roept niet-gevaccineerden op om regio’s waar omikronvariant circuleert te vermijden

Wie niet volledig is gevaccineerd tegen COVID-19 en ook kwetsbaar is voor het virus, kan voorlopig beter niet reizen naar gebieden waar inwoners de omikronvariant aan elkaar doorgeven. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een bijgewerkt reisadvies over de omikronvariant.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

«Personen die niet volledig zijn gevaccineerd of die geen bewijs hebben van eerdere SARS-CoV-2-besmetting en een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van ernstige ziekte en overlijden, inclusief mensen van 60 jaar of ouder of mensen met co-morbiditeiten (bijvoorbeeld hartaandoeningen, kanker en diabetes) wordt geadviseerd om reizen naar gebieden met gemeenschapsoverdracht uit te stellen», klinkt het.

Reisverboden niet aangemoedigd

Met «gebieden met gemeenschapsoverdracht» doelt de WHO op regio’s en landen waarvan is vastgesteld dat de omikronvariant al door de inwoners onderling aan elkaar wordt doorgegeven, zoals Zuid-Afrika, Malawi en Nigeria.

Eerder op dinsdag berispte de WHO nationale regeringen voor het stopzetten van reizen vanuit zuidelijk Afrika als reactie op de opkomst van de omikronvariant. «Reisverboden zullen de internationale verspreiding niet voorkomen, maar leggen wel een zware last op levens en bestaansmiddelen», aldus de WHO.