Wie basispakket energie niet kreeg, kan dat vanaf vandaag aanvragen

Wie de energiepremie voor de maanden november en december op maandag 23 januari nog steeds niet gekregen heeft, kan die vanaf nu aanvragen bij de federale overheidsdienst Economie. Het basispakket elektriciteit en gas bestaat uit een korting van maximaal 392 euro voor gas en elektriciteit samen over twee maanden. De energieleverancier stort die normaliter automatisch of trekt ze af van de voorschotfactuur.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De federale regering kwam in het licht van de torenhoge energieprijzen met verschillende maatregelen op de proppen voor de consument. Zo wordt het ‘basispakket 1’ toegekend aan huishoudens die op 30 september 2022 een lopend contract hadden voor gas en/of elektriciteit of dan een collectieve installatie voor gas hadden. De premie komt neer op 61 euro per maand voor elektriciteit en 135 euro voor gas.

Enkel variabele contracten voor huishoudelijk gebruik komen in aanmerking. Wie een vast contract heeft, komt enkel in aanmerking als dat afgesloten of hernieuwd werd na 30 september 2021. Wie het sociaal tarief geniet, krijgt de premie niet.

Energiesteun verlengd

De overgrote meerderheid krijgt de premie automatisch toegekend via de energieleverancier. Soms is dat niet het geval, bijvoorbeeld omdat de klantgegevens bij de leverancier niet overeenkomen met het Rijksregister. Dat kan het geval zijn door een andere spelling van de gegevens, het gebruik van een roepnaam of omdat de code van de teller op een ander adres dan de woonplaats staat. En gezinnen met een gemeenschappelijke gasverwarming zoals in een flatgebouw, krijgen de gaspremie niet automatisch.

Aanvragen van de premie bij de FOD kan tot en met 30 april.

De energiesteun werd intussen verlengd voor januari, februari en maart. ‘Basispakket 2’ bedraagt 183 euro voor elektriciteit en 405 euro voor gas. De premies komen ten vroegste eind februari op de voorschotfactuur of afrekening.