WOW. Er gaat opnieuw een Belg de ruimte in

De Belg Raphaël Liégeois is geselecteerd voor de nieuwe ‘astronautenklas’ van het Europese Ruimtevaartbureau ESA. De 34-jarige man uit Namen haalde het met acht anderen van meer dan 22.000 andere kandidaten.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Liégois kreeg zijn wetenschappelijke opleiding in Luik en Parijs. Hij volgde een veelheid aan cursussen in fundamentele fysica en biomedische technologie om dokter in de neurowetenschap te worden. Na een passage in Singapore werd Liégeois onderzoeker en docent aan de universiteiten van Lausanne en Genève.

Hij is auteur van meerdere wetenschappelijke publicaties en is meertalig (Frans, Nederlands, Engels, Duits en Luxemburgs). Hij is ballonvaarder en adept van joggen, zwemmen, poëzie, muziek en circuskunsten. Tevens heeft de man media-ervaring wat ESA goed van pas komt.

Les van Frank De Winne

Frank De Winne werkte in 2002 en 2009 in het Internationaal Ruimtestation ISS. Als huidig directeur van het Europees Astronauten Opleidingscentrum EAC in Keulen zal hij vanaf de lente Liégeois onder zijn hoede hebben.

Voor staatssecretaris van wetenschapsbeleid Thomas Dermine, die België in Parijs vertegenwoordigde betekent de selectie een «immense fierheid. Liégeois zal voor de komende vijftien jaar beste ambassadeur zijn van wetenschappen en kennis». De bewindsman zette de «buitengewone bekwaamheden» van de nieuwe Belgische astronaut in de verf, alsmede een «empathische persoonlijkheid met wie men zich kan identificeren.»