Zelenski als rockster onthaald op Europees Parlement in Brussel, daarna volgt «unieke» EU-top: «Welkom thuis»

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft vandaag een speciaal voor hem bijeengeroepen plenaire vergadering van het Europees Parlement in Brussel toegesproken, voor hij zijn opwachting maakte op de Europese top. Het wordt «een unieke en uitzonderlijke top», zo verklaarde voorzitter Charles Michel bij zijn aankomst op de top.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Nadat Zelenski vorig jaar zes keer de verzamelde Europese leiders via een videoverbinding heeft toegesproken, maakte de Oekraïense president vandaag voor het eerst sinds de Russische invasie van zijn land op 24 februari vorig jaar zijn opwachting in het Europagebouw aan het Schumanplein. Roberta Metsola, voorzitter van het Europees parlement, heeft de parlementsleden opgeroepen massaal aanwezig te zijn. «Ik hoop dat jullie dit historisch moment voor het Europees Parlement en ons gedeeld Europees project zullen bijwonen», zei ze in een bericht aan de MEP’s, dat Belga kon inkijken.

«Welkom thuis, welkom in de Europese Unie», tweette Charles Michel over de aankomst van Zelenski in Brussel. «Welkom in Brussel», klonk dat bij Von der Leyen. «Het hart van de Europese familie, waar Oekraïne toe behoort. We zullen Oekraïne steunen bij elke stap op weg naar onze Unie.»

Gisteren landde Zelenski in Londen, als eerste tussenstop, en vandaar reisde hij gisterenavond door naar Parijs. Daar had hij een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron en met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Zelenski nam vanuit Parijs het vliegtuig met Macron naar Brussel.

Rockster

De topontmoeting met Zelenski vormt volgens Michel een uitstekende gelegenheid om te praten over «de versterking van onze inspanningen om Oekraïne militair en politiek te steunen». «We zijn extreem verenigd, meer dan ooit», verzekerde Michel. Samen met premier Alexander De Croo en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen begroette Michel Zelenski en de Franse president Emmanuel Macron op de luchthaven van Melsbroek. De eerste halte van de Oekraïense president in de Belgische hoofdstad was het Europees Parlement.

Zelenski werd in het parlement als een rockster onthaald en was zichtbaar geëmotioneerd door de steunbetuigingen. Voor hij zich bij de Europese leiders voegde, sprak Zelenski het Europees Parlement toe. Hij werd er bij zijn aankomst door voorzitter Roberta Metsola opgewacht en moest zich in de gangen van het gebouw langs een mensenzee bewegen. Overal stonden medewerkers en andere aanwezigen die een glimp probeerden op te vangen van de Oekraïense president.

«Existentiële dreiging»

Tijdens zijn toespraak ging Zelenski niet op concrete militaire of andere leveringen in, al dankte hij de MEP’s omdat ze de nationale leiders op het hart blijven drukken zijn land meer middelen te geven. Hij zei de parlementsleden, en bij uitbreiding alle Europeanen, erkentelijk te zijn voor hun niet-aflatende steun tijdens de oorlog met Rusland en zei opnieuw dat de plaats van Oekraïne in Europa is.

Ook Metsola zei dat de toekomst van Oekraïne in de Europese Unie ligt. Ze riep de EU-landen op de levering van langeafstandsraketten en gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te overwegen, zodat het de oorlog tegen Rusland kan winnen. «Onze respons moet gelijk zijn aan het niveau van de dreiging, en die is existentieel», zei ze.