Zomer van 2022 is warmste ooit opgetekend in Europa

De zomer van 2022 (juni-augustus) is de warmste die ooit opgetekend werd in Europa. Dat zegt de Europese klimaatdienst Copernicus, onder meer op basis van satellietgegevens.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De gemiddelde temperaturen waren «de hoogste voor zowel augustus als de hele zomer». Zo werd het vorige record van 2021 overtroffen met 0,4 graden voor alle drie maanden, aldus Copernicus in een verklaring. In augustus was het in Europa gemiddeld zelfs 0,8 graden warmer dan in dezelfde maand in 2018, die tot nog toe gold als de warmste augustus ooit gemeten.

Hittegolven

Vooral het westen van Europa kreeg deze zomer intense hittegolven te verduren. Door de opwarming van de aarde is de kans daarop steeds groter geworden in de afgelopen jaren.

De hoge temperaturen hadden ingrijpende gevolgen. Zo liepen de landbouw en de natuur forse schade op door ernstige droogte en bosbranden. Ook de scheepvaart had veel last van het lage waterpeil in grote rivieren als de Rijn.

Wereldwijd was de temperatuur in augustus volgens Copernicus net zo hoog als in 2017 en in 2021. Dat levert een gedeelde derde plaats op.