Zuid-Afrika lijkt omikronpiek al snel voorbij, maar dat is niet noodzakelijk goed nieuws

De piek van de vierde coronagolf waar Zuid-Afrika mee te maken kreeg, lijkt te zijn bereikt. De autoriteiten van het land melden dat het aantal besmettingen met de omikronvariant momenteel snel afneemt en de avondklok daarom onmiddellijk wordt afgeschaft. Een groot aantal coronadoden bleef uit, meldt The New York Times. Dat leidt tot hoop dat de omikrongolf ook bij ons weer even snel zal verdwijnen als die gekomen is, maar de Zuid-Afrikaanse casus is niet noodzakelijk toepasbaar op België.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 2 min.

«De snelheid waarmee het aantal besmettingen steeg, piekte en vervolgens weer daalde was, duizelingwekkend», meldt Fareed Abdullah, die namens het South African Medical Research Council onderzoek doet naar de uitbraak. De Amerikaanse krant schrijft dat «een grote piek in het aantal sterfgevallen» niet volgde op het grote aantal besmettingen, wat voorzichtige hoop biedt voor andere landen die momenteel worstelen met de omikronvariant.

IJdele hoop?

Maar toch blijven er onzekerheden over de omikronvariant, en of de hoop door de ‘milde’ Zuid-Afrikaanse golf wel terecht is. Zo zou de snelle daling van het aantal besmettingen het gevolg kunnen zijn van de feestdagen, waardoor minder Zuid-Afrikanen zich hebben laten testen. Dat er geen piek in het aantal sterfgevallen volgde op de tienduizenden dagelijkse besmettingen, zou ook kunnen komen omdat veel inwoners van het land al immuniteit tegen het virus hadden opgebouwd. Zo is de vaccinatiegraad in de regio redelijk hoog en was Zuid-Afrika al getroffen door eerdere corona-uitbraken, wat mensen mogelijk heeft beschermd tegen een ernstig ziekteverloop.