Zuid-Afrikaanse arts over omikron: «Dit zijn de belangrijkste symptomen»

Angélique Coetzee, de Zuid-Afrikaanse arts die de omikronvariant als eerste opmerkte, beweert te weten wat de symptomen zijn van het opkomende virus. Die verschillen een beetje met de symptomen van de deltavariant.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De hele wereld wapent zich tegen de oprukkende omikronvariant. Dan is het handig om te weten op welke symptomen we voornamelijk moeten letten. Omikron werd eind november voor het eerst ontdekt in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria. Dokter Angélique Coetzee kreeg toen verschillende patiënten over de vloer die besmet waren met de nieuwe variant.

Minder mensen aan zuurstofmachine

Nu, drie weken later, kent ze de belangrijkste symptomen van omikron. «Het gaat om hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. Dat zijn de belangrijkste symptomen waarover patiënten klagen. Soms kampen ze ook met een verstopte neus en een pijnlijke keel. Wat we níét echt meer zien, zijn hoge koorts en mensen die nood hebben aan zuurstof. Zelfs niet in de ziekenhuizen. Veel mensen worden overigens voor iets anders opgenomen en testen pas nadien positief», vertelt ze in de Spaanse krant El País.

Een klein verschil dus met de deltavariant, want eerder bleek uit Brits onderzoek dat de belangrijkste symptomen van delta hoofdpijn, keelpijn en een lopende neus zijn.

Vaccin helpt ook tegen omikron

Coetzee benadrukt tevens dat omikron gevaarlijker is voor niet-gevaccineerden dan voor gevaccineerde mensen. «Wie gevaccineerd is, heeft doorgaans mildere symptomen en minder pijn. Dat neemt niet weg dat ook niet-gevaccineerden een milde infectie kunnen hebben. De hoofdpijn is wel opvallend intens. Hoewel we over een mild ziekteverloop spreken, kunnen patiënten echt last hebben van zware hoofdpijn en spierpijn. Deze symptomen zijn veel zwaarder bij niet-gevaccineerden. Ik denk dus dat de vaccins ons wel degelijk beschermen, zelfs bij een herinfectie», besluit ze.