«Zwangere vrouwen vaker in ziekenhuis door deltavariant»

Zwangere vrouwen lijken meer risico te lopen als ze besmet zijn met de deltavariant van het coronavirus. Dat blijkt uit de ziekenhuisopnames in Nederland van de afgelopen weken. Dat zijn meer zwangere vrouwen, die, voordat ze besmet raakten, in goede gezondheid verkeerden.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Bij onze Noorderburen ligen er opvallend veel zwangere vrouwen met de deltavariant in het ziekenhuis. «Deze vrouwen hebben geen onderliggend lijden. Toch worden ze heel ziek», zegt hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp (UMC Utrecht) tegen het AD .

«In het ergste geval wordt hun baby zelfs eerder ter wereld gebracht, terwijl de moeder aan de beademing op intensieve zorgen ligt.» In het UMC Utrecht lagen afgelopen week vier zwangere vrouwen met corona. Ook in andere Nederlandse ziekenhuizen zijn volgens Bloemenkamp afgelopen weken meer zwangere vrouwen met corona opgenomen, van wie een aantal op intensive care. Ook in andere landen is deze trend al langer te zien. Bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk, waar de deltavariant van het coronavirus al eerder dominant werd.

Derde vaccinatie?

Veel landen, waaronder Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, willen binnenkort beginnen met het extra inenten van hun bevolking. Dat zou voor kwetsbare groepen een derde prik betekenen, bestemd om hen beter te beschermen tegen mutaties van het coronavirus. Maar daar is nogal wat discussie over. Volgens velen, inclusief de Wereldgezondheidsorganisatie, is het beter om de vaccins die nu nog over zijn, naar derdewereldlanden te sturen. Daar zijn vaak nog amper mensen gevaccineerd. Als het virus lang vrij spel heeft in die landen, is er een grotere kans op meer mutaties.