Zwijndrecht stelt 3M in gebreke en vraagt Vlaamse steun

Het gemeentebestuur van Zwijndrecht stelt chemiebedrijf 3M in gebreke in het kader van de PFOS-vervuiling. Dat is donderdagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie. Zwijndrecht vraagt ook aan de Vlaamse overheid om enerzijds alle inwoners van de gemeente de kans te geven een bloedonderzoek te ondergaan en anderzijds een financiële compensatie te voorzien voor de kosten die de gemeente moet maken om de PFOS-crisis te doorstaan.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Zwijndrecht stuurt een ingebrekestelling naar 3M waarin het bedrijf wordt aangemaand om «zijn verantwoordelijkheid te nemen» ten aanzien van de slachtoffers van de PFOS-vervuiling, «waaronder de gemeente zelf». Daarnaast dient het gemeentebestuur ook een klacht met burgerlijke partijstelling in, in het kader van het lopende gerechtelijk onderzoek naar de vervuiling. Elke inwoner die schade ondervindt van de problematiek, kan bovendien bij beide procedures aansluiten, klinkt het.

«Genoeg is genoeg», zegt schepen van Leefmilieu Steven Vervaet (Groen). «Sinds eergisteren beschikken we over de evidentie om de schadeberokkenaar verantwoordelijk te stellen. We manen 3M aan om zijn verantwoordelijkheid te nemen en te erkennen. We vragen actieve transparantie over de contaminatie en over de kennis die 3M heeft over de gezondheidsrisico’s van PFAS, expertise voor sanering en het bekostigen van alle uitgaven die voortvloeien uit de verontreiniging.»