Bushy of gladgeschoren, het schaamhaargedrag van jongeren in beeld

Schaamhaar of geen schaamhaar? Het is een vraag die we ons allemaal weleens gesteld hebben en het antwoord erop kan evolueren met de jaren. Die bos haar groeit vroeg of laat namelijk toch wel terug, zelfs als je op een gegeven moment beslist om helemaal schaamhaarloos door het leven te gaan. Maar wat zeggen de cijfers nu eigenlijk? Hoeveel onder ons kiezen voor een bushy kapsel en hoeveel jongeren zien het liever gladjes?

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Naar die vraag was ook Anzjog benieuwd en dus ondervroegen ze 1.560 jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Om een beeld te krijgen van schaamjaar door de jaren heen, hielden de onderzoekers de studie zowel in 2014 als in 2021, met enkele interessante resultaten.

Tegengestelde evoluties

Zo blijkt dat 72% van de vrouwen en 64,7% van de mannen hun schaamhaar in mindere of meerdere mate bijknipt. Wat de vrouwen betreft is er sprake van een neerwaartse trend, terwijl mannen in 2021 net vaker de schaar of het scheermesje erbij namen dan in 2014. Gekeken naar de drijfveer achter het scheren gaven de respondenten aan dat vooral te doen omwille van religie, omdat ze een medische afspraak hadden, omdat het er netter uit zou zien of omdat ze (langer) schaamhaar oncomfortabel vinden. Bovendien gaven zowel mannen als vrouwen aan dat ze orale seks aangenamer vonden zonder schaamhaar dan mét.